Αγγελική Δεληκάρη: Η Καβάλα εμπορικός και οικονομικός κόμβος στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια

Ομιλία της βουλευτή Καβάλας με τη ΝΔ στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων κατά τη συζήτηση της κύρωσης της συμφωνίας υπο-παραχώρησης του εμπορικού λιμανιού «Φίλιππος Β΄»

Τη σημασία της κύρωσης της σύμβασης υπο-παραχώρησης του εμπορικού λιμανιού «Φίλιππος Β΄» της Καβάλας τόνισε η βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Αγγελική Δεληκάρη κατά την ομιλία της το απόγευμα της 13ης Ιουνίου 2024 ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων.

Η κι. Δεληκάρη τόνισε ότι η ελληνική περιφέρεια, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η περιοχή της Καβάλας έχουν ανάγκη από μεγάλες επενδύσεις, από προσέλκυση κεφαλαίων προερχόμενων τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η τοπική κοινωνία περιμένει τα μεγάλα έργα που θα δώσουν πνοή σε πολλά επίπεδα, πέρα από το άμεσο, από το οικονομικό σκέλος. Έργα με αναπτυξιακό πρόσημο, ενταγμένα σε μια στρατηγική που θα έχει στο επίκεντρό της την περιφέρεια και σ’ αυτόν τον σχεδιασμό εντάσσεται και η σύμβαση υπό-παραχώρησης του εμπορικού λιμανιού «Φίλιππος Β΄» της Καβάλας.

Αναλυτικά η τοποθέτηση της Αγγελικής Δεληκάρη στη Βουλή των Ελλήνων

Κύρωση της από 23 Νοεμβρίου 2023 Σύμβασης Υπο-Παραχώρησης μεταξύ αφενός του Ελληνικού Δημοσίου, της εταιρείας «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» και της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Καβάλας Α.Ε.», και αφετέρου της εταιρείας «ΣΑΡΙΣΑ Υπο-Παραχώρηση Λιμένος Καβάλας Φίλιππος ΙΙ Ανώνυμη Εταιρεία», της εταιρείας «Blacksummit Financial Group Inc», της εταιρείας «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών Ακινήτων Κατασκευών» και της εταιρείας «Ευρωπαϊκές Επενδύσεις και Επιχειρήσεις Αεροδιαστημικής Μονοπρόσωπη Ανώνυμος Εταιρεία»

Συζητάμε σήμερα στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου την κύρωση της Σύμβασης Υπό-Παραχώρησης του λιμανιού «Φίλιππος Β΄» της Καβάλας. Μια σύμβαση που με ενδιαφέρει ακόμη περισσότερο λόγω του ότι αφορά την περιφέρεια από την οποία προέρχομαι.
Δεν θα ήθελα να σταθώ σε όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες της Σύμβασης, άλλωστε τις έχει αναδείξει και αναπτύξει εξαιρετικά ο φίλος και συνάδελφος Μακάριος Λαζαρίδης, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, τόσο κατά τη διεξοδική συζήτηση που προηγήθηκε στην Επιτροπή, όσο και σήμερα κατά την ομιλία του νωρίτερα.

Kυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η αξιοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων του «Φίλιππος Β΄» είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, Η πόλη της Καβάλας, με τη στρατηγική θέση της στην Ανατολική Μακεδονία, μπορεί και πρέπει να καταστεί εμπορικός και συγκοινωνιακός κόμβος, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο, στο πλαίσιο της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Θέλουμε και χρειαζόμαστε λιμενικές εγκαταστάσεις σύγχρονες, που να λειτουργούν με υψηλά ποιοτικά πρότυπα, λαμβάνοντας υπόψη την υιοθέτηση πράσινων τεχνολογιών. Με ένα master plan μακρόπνοο, το οποίο θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της επένδυσης.

Μιας επένδυσης που θα δώσει νέα πνοή, τόσο στην Καβάλα όσο και στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ταυτόχρονα. Θα βοηθήσει την τοπική κοινωνία πολλαπλώς, ενισχύοντας την οικονομική ζωή του τόπου. Νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς είναι πάγια πρόθεση και στρατηγική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων, τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό, να αυξάνεται η απασχόληση, με εργαζομένους καλά αμειβόμενους. Αυτό θα συμβεί και με το εμπορικό λιμάνι «Φίλιππος Β΄», καθώς η αναβάθμιση των υπηρεσιών του απαιτεί και αξιοποίηση καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Οι θετικές προβλέψεις της σύμβασης είναι πολλές, έχουν ήδη αναφερθεί και συζητηθεί, θα σταθώ μόνο σε πολύ λίγα σημεία που θεωρώ σημαντικά. Ο παραχωρησιούχος αναλαμβάνει μια σειρά υποχρεώσεων, όπως η αναβάθμιση των υποδομών του «Φίλιππος Β΄», με εργασίες που θα δίνουν στις υπηρεσίες του λιμανιού περισσότερες δυνατότητες. Για παράδειγμα ο εκτελωνισμός των προϊόντων θα γίνεται πλέον μέσα στον χώρο του λιμένος, μειώνοντας επομένως τον συγκοινωνιακό φόρτο της πόλης της Καβάλας, αφού σήμερα η ίδια διαδικασία έπρεπε να γίνει μέσα στον αστικό ιστό, επιβαρύνοντας τις μετακινήσεις των πολιτών. Ο παραχωρησιούχος θα έχει την επιβάρυνση για ζητήματα που άπτονται της συμμόρφωσης με τα οικολογικά πρότυπα, με την εκτέλεση ερευνών που σχετίζονται με την ενάλια αρχαιολογία ενώ, τέλος, αναλαμβάνει την αναδάσωση της περιοχής των «Άσπρων Χωμάτων».

H πόλη της Καβάλας, το εμπορικό της λιμάνι, καθίστανται μια ανταγωνιστική και άκρως ελκυστική πύλη εισόδου αλλά και εξόδου εμπορευμάτων από και προς τον ευρωπαϊκό χώρο. Με τις πολύ σημαντικές επενδύσεις που θα γίνουν στο χρονικό εύρος της σύμβασης, αναμφίβολα το «Φίλιππος Β΄» και ευρύτερα η περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο τις πολύ μεγάλες προοπτικές και συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν. Η προώθηση της αναπτυξιακής δυναμικής, τόσο της Καβάλας, όσο και της ευρύτερης περιοχής είναι μονόδρομος, είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και αυτό θεωρώ πως έχει ήδη καταστεί σαφές.

Η ελληνική περιφέρεια καθίσταται περισσότερο ελκυστική μέσα από μια σειρά έργων που αλλάζουν τα δεδομένα. Ειδικότερα για την Καβάλα, η σιδηροδρομική σύνδεση του εμπορικού λιμένα «Φίλιππος Β΄» με τους Τοξότες είναι μια κίνηση που θα επιτρέψει την ταχύτερη μεταφορά φορτίων προς την ελληνική, βαλκανική και ευρωπαϊκή ενδοχώρα. Σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, για την τοπική κοινωνία, για το καλό του τόπου μας, για τις μελλοντικές γενιές.

Αφουγκράζομαι καθημερινά τις αγωνίες των πολιτών της Καβάλας, την προσμονή για τα μεγάλα έργα, για την αναπτυξιακή στρατηγική που θα δώσει νέες δυνατότητες στον τόπο τους. Η σύμβαση υποπαραχώρησης του εμπορικού λιμένα «Φίλιππος Β΄» είναι μια απτή απόδειξη πως το κράτος δεν μένει αδρανές, δεν επιλέγει τη στασιμότητα αλλά προχωρά σε αξιοποίηση της περιουσίας του, σε συνδυασμό με την ιδιωτική πρωτοβουλία, ώστε να αναβαθμίσει τις υποδομές του. Έχοντας μελετήσει τους όρους της υπό κύρωση συμφωνίας, παρακολουθήσει τη συζήτηση που προηγήθηκε στην Επιτροπή και, τέλος, συζητήσει λεπτομερώς με την τοπική κοινωνία, αντιλαμβάνομαι το πόσο σημαντική είναι η ψήφισή της.

Η ελληνική περιφέρεια, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η πόλη της Καβάλας, έχουν ανάγκη από επενδύσεις, από αναπτυξιακή στρατηγική με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Σήμερα κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, και γι’ αυτό τον λόγο χαιρετίζω την ψήφιση και κύρωση της σύμβασης υποπαραχωρήσης του «Φίλιππος Β΄».