Καβάλα: Ματαιώνεται η 19η Χορευτική Συνάντηση «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου» με βολές κατά της Εφορείας Αρχαιοτήτων

«Κάποιοι "υπεύθυνοι" αρνούνται πεισματικά να παραχωρήσουν τον χώρο»: Τι αναφέρουν οι Σύλλογοι στο μήνυμά τους για τη ματαίωση της εκδήλωσης η οποία ήταν αφιερωμένη στην περιοχή της Καππαδοκίας

Το 2005 πραγματοποιήθηκε 1η Χορευτική Συνάντηση Πολιτιστικών Συλλόγων στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων με τη συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Φιλίππων. Στόχος των διοργανωτών ήταν η συμμετοχή όλων των συλλόγων σε μία κοινή πολιτιστική εκδήλωση, η οποία από την πρώτη στιγμή στηρίχθηκε και αγαπήθηκε από τους τοπικούς συλλόγους και ενθουσίασε το πολυπληθές κοινό.

Με την ενσωμάτωση του Δήμου Φιλίππων στο Δήμο Καβάλας στην εκδήλωση προσκλήθηκαν να χορέψουν όλοι οι σύλλογοι του νέου Δήμου, ενώ στο πέρασμα των χρόνων η χορευτική συνάντηση άνοιξε την αγκαλιά της και σε συλλόγους από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Από το 2019 ξεκίνησαν οι θεματικές ενότητες ανά περιοχή. Τιμήθηκαν διαδοχικά γεωγραφικές περιοχές όπως Πόντος, Μακεδονία, Μικρά Ασία και Θράκη και στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων προσκλήθηκαν και σύλλογοι από άλλα διαμερίσματα της Ελλάδας. Φέτος σχεδιάζονταν να τιμηθεί η περιοχή της Καππαδοκίας για τα 100 χρόνια από την μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Λογάριαζαν, όμως, χωρίς τον… ξενοδόχο, καθώς φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί η 19η Χορευτική Συνάντηση «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου» με ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Καβάλας, όπως αναφέρουν οι Σύλλογοι

«Οι προετοιμασίες της διοργάνωσης ξεκινούν πολύ καιρό πριν. Είναι μια εκδήλωση που στηρίζεται στον εθελοντισμό και προάγει τη συνεργασία των μελών των πολιτιστικών συλλόγων. Ενώ και φέτος ακολουθήσαμε το τυπικό πρωτόκολλο για την παραχώρηση του χώρου, δεν καταφέραμε ποτέ να αποσπάσουμε τη θετική απάντηση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Καβάλας η οποία για αδιευκρίνιστους λόγους δεν θέλει να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση στο Αρχαίο Θέατρο. Η εκδήλωση προετοιμάζεται από τους συλλόγους της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας και φέτος ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα των Ελευθερίων του Δήμου Καβάλας. Η προτεινόμενη ημερομηνία αποφασίσθηκε κατόπιν συνεννόησης με τους υπεύθυνους του Φεστιβάλ Φιλίππων», σημειώνουν οι Σύλλογοι με ανακοίνωσή τους.

«Δυστυχώς μια εκδήλωση που σέβεται και τιμά τον παραδοσιακό λαϊκό πολισμό δεν μπορεί να φιλοξενηθεί σε έναν χώρο έκφρασης πολιτισμού γιατί κάποιοι “υπεύθυνοι” αρνούνται πεισματικά να παραχωρήσουν τον χώρο που βρίσκεται στις αρμοδιότητές τους. Οι Πολιτιστικοί-Ποντιακοί Σύλλογοι της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων αποφασίζουμε να μην πραγματοποιηθεί φέτος η εκδήλωση που αντιμετωπίζεται με απαξίωση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας και θα προσπαθήσουμε να βάλουμε τέλος σε αυτό το μείζον θέμα που αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο», αναφέρουν οι Σύλλογοι στο μήνυμά τους.