Ισραήλ: Η έρευνα της Energean για φυσικό αέριο έφερε στο φως βυθισμένο πλοίο 3.300 ετών [βίντεο-φωτογραφίες]

Το συναρπαστικό αρχαιολογικό εύρημα οφείλεται σε ένα υποβρύχιο ρομπότ της εταιρίας, το οποίο εντόπισε αμφορείς στοιβαγμένους στον πυθμένα της θάλασσας

Ητυπική έρευνα της ενεργειακής εταιρείας Energean στον πυθμένα της Ανατολικής Μεσογείου, για φυσικό αέριο, αποκάλυψε το αρχαιότερο πλοίο που έχει εντοπιστεί ποτέ σε μεγάλο βάθος.

Η ανακάλυψη των υπολειμμάτων του πλοίου από τον 14ο-13ο αιώνα π.Χ. αποδεικνύει ότι οι ναυτικοί της Ύστερης Εποχής του Χαλκού μπορούσαν να πλέουν στις θάλασσες χωρίς οπτική επαφή προς την ακτή, σε αντίθεση με ό,τι πίστευαν προηγουμένως, ανέφερε η Αρχαιολογική Υπηρεσία του Ισραήλ (ΙΑΑ).

Το μεγάλο βάθος πάγωσε τον χρόνο

Το πλοίο ηλικίας περίπου 3.300 ετών με φορτίο εκατοντάδων ανέπαφων αμφορέων βρέθηκε 90 χιλιόμετρα από τις ακτές του βόρειου Ισραήλ, σε βάθος 1,8 χιλιομέτρων.

«Μόνο δύο άλλα ναυάγια με φορτίο είναι γνωστά από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού στη Μεσόγειο Θάλασσα…και τα δύο βρέθηκαν στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών. Ωστόσο, και τα δύο αυτά ναυάγια βρέθηκαν σχετικά κοντά στην ακτή», δήλωσε ο Γιάκομπ Σαρβίτ, επικεφαλής της θαλάσσιας μονάδας IAA.

«Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες εδώ για έρευνα. Το πλοίο διατηρείται σε τόσο μεγάλο βάθος που ο χρόνος έχει παγώσει από τη στιγμή της καταστροφής. Το σώμα και το περιεχόμενό του δεν έχουν διαταραχθεί από το ανθρώπινο χέρι, ούτε έχουν επηρεαστεί από κύματα και ρεύματα, τα οποία προσκρούουν σε ναυάγια σε πιο ρηχά νερά», εξήγησε.

Το ρομπότ της Energean και η ερευνητική επιχείρηση

Το συναρπαστικό αρχαιολογικό εύρημα οφείλεται σε ένα υποβρύχιο ρομπότ της Energean, το οποίο εντόπισε αμφορείς στοιβαγμένους στον πυθμένα της θάλασσας.

«Είμαστε σε συνεχή επαφή με την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ και όταν τους στείλαμε τις εικόνες αποδείχθηκε ότι ήταν μια συγκλονιστική ανακάλυψη, πολύ πέρα ​​από αυτό που μπορούσαμε να φανταστούμε», δήλωσε ο Karnit Bahartan, περιβαλλοντικός επικεφαλής της Energean.

Τα ναυάγια που βρέθηκαν κοντά στις τουρκικές ακτές ήταν προσβάσιμα με κανονικό καταδυτικό εξοπλισμό. Ωστόσο, το βάθος αυτού του ναυαγίου απαίτησε από την Energean και την IAA να συνεργαστούν για να διεξαγάγουν μια πιο προηγμένη τεχνικά ερευνητική επιχείρηση.

Πηγή: naftemporiki.gr