«Όχι» στην πρόχειρη και μεσοβέζικη λύση που προτείνει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Καβάλας

Η ανακοίνωση του Συντονιστικού Οργάνου των Συλλόγων Γονέων των 4 ΔΣ του Δήμου Καβάλας μετά τη συνάντηση με την Προϊσταμένη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας

Κατηγορηματικά αντίθετο δηλώνει το Συντονιστικό Όργανο των Συλλόγων Γονέων των 4 σχολείων της Καβάλας, στην πρόταση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για 5/θέσια λειτουργία με 6 τάξεις, χωρίς συνδιδασκαλία! Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν το βράδυ της Κυριακής 30/6 με την οποία ξεκαθαρίζουν τις απόψεις τους ύστερα από τη συνάντηση με στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι γονείς των μαθητών του 7ου, του 14ου, του 17ου και του ΔΣ των Φιλίππων, αφού τονίζουν ότι η μόνη λύση είναι η αναβάθμιση των σχολείων, επισημαίνουν ότι είναι ανοιχτοί σε σοβαρό και καλοπροαίρετο διάλογο και διαβούλευση για το μέλλον των σχολικών μονάδων, με τεκμηριωμένους και αναλυτικούς σχεδιασμούς, αλλά χωρίς προειλημμένες αποφάσεις για συγχωνεύσεις τάξεων και σχολείων

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Μετά την ανοιχτή συνάντηση εκπροσώπων σχολείων του Νομού Καβάλας με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ την Πέμπτη 27 Ιουνίου, θέλουμε να ξεκαθαρίζουμε τα εξής:

  1. Δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμη στην «πρόχειρη» και «μεσοβέζικη» λύση που προτάθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας για 5/θέσια λειτουργία με έξι (6) τάξεις, χωρίς συνδιδασκαλία, στα σχολεία μας. Η Διεύθυνση υποχώρησε μερικώς στο θέμα της συνδιδασκαλίας τάξεων και έτσι δε θα εφαρμοστεί γενικά και αδιάκριτα προς όλα τα σχολεία του Νομού που υποβαθμίζονται. Ωστόσο, η Διεύθυνση επιμένει για συνδιδασκαλία στις Α’ – Β’ και Ε’ – ΣΤ’ τάξεις στο Δημοτικό Σχολείο Φιλίππων, απόφαση που συνεχίζει να μας βρίσκει αντίθετους, γιατί σημαίνει ότι για κάποια σχολεία η συνδιδασκαλία θα ισχύσει.

Η προτεινόμενη λύση για 5/θέσια – 6/τάξια λειτουργία των σχολείων δεν μας ικανοποιεί, αφού η Διεύθυνση δεν ήταν σε θέση (για ακόμη μία φορά) να δώσει συγκεκριμένη και αναλυτική τεκμηρίωση για το πώς θα λειτουργήσει το σχήμα αυτό στα σχολεία μας. Η πρόταση αυτή μάλιστα μας δημιουργεί και την εξής απορία: γιατί η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θέλει με εμμονικό τρόπο να υποβαθμίσει τα σχολεία μας σε 5/θέσια, αφού έχει τελικά την πρόθεση να τα λειτουργήσει ως 6/τάξια; Μήπως ο λόγος της εμμονής αυτής είναι ο σχεδιασμός για κλείσιμο σχολείων;

Ειδικά πάλι για το Δημοτικό Σχολείο Φιλίππων, η αναβάθμιση πρέπει να είναι οπωσδήποτε σε 6/θέσια λειτουργία, καθώς η Διευθύντρια του σχολείου είναι ειδικότητα, δεν μπορεί να αναλάβει τάξη. Αυτό το σκέφτηκε η Διεύθυνση πριν κάνει την πρόταση αυτή; Σε κάθε περίπτωση, είμαστε σε διαδικασία αξιολόγησης της πρότασης αυτής και θα επανέλθουμε με λεπτομέρειες, αν και οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι το σχήμα αυτό είναι ανεφάρμοστο και προτάθηκε μόνο και μόνο για να σταματήσουμε να αντιδρούμε… Συνεπώς, ξεκαθαρίζουμε πως καμία συμφωνία δεν προέκυψε από τη συνάντηση της Πέμπτης 27/06. Μόνη λύση παραμένει η αναβάθμιση των όλων των σχολείων του Νομού που υποβαθμίστηκαν!

  1. Ο μειωμένος αριθμός μαθητών στα σχολεία μας οφείλεται κυρίως στη συστηματική άρνηση της ίδιας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να κάνει μία δικαιότερη κατανομή του μαθητικού δυναμικού και να δημιουργήσει επάρκεια μαθητών και στα μικρά σχολεία. Η μείωση του μαθητικού πληθυσμού έχει επηρεάσει όλα τα σχολεία, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, όχι μόνο τα δικά μας. Ωστόσο, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αρνείται τα τελευταία χρόνια να ενισχύσει το δυναμικό των μικρών σχολείων, με έναν ξεκάθαρο στόχο που μας τον αποκάλυψε στη σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης 27/06: θέλει να οδηγήσει σχολεία σε κλείσιμο και συγχώνευση!

Χωρίς καμία αξιολόγηση του επιτυχημένου έργου που παράγουν και παραγνωρίζοντας το δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο ειδικά της πόλης της Καβάλας, αλλά και άλλων περιοχών του Νομού, που επιβάλλουν τη λειτουργία πολλών σχολικών μονάδων! Ας ρωτήσει όμως η Διεύθυνση τι κάνουν οι αντίστοιχες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε γειτονικούς Νομούς και κρατάνε όλα τα σχολεία τους ζωντανά! Ή καλύτερα, ας ρωτήσει τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν . Καβάλας πώς λύνει το πρόβλημα της κατανομής του μαθητικού δυναμικού σε συνεργασία με όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Νομού…

  1. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υπαινίχθηκε “παραπλάνηση” των γονέων από τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες των σχολείων μας και τους έριξε ευθύνες για τις δικές μας αντιδράσεις! Οι Διευθυντές και Διευθύντριες των σχολείων μας ακολούθησαν τις οδηγίες της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μας ενημέρωσαν με βάση τις δικές της οδηγίες, όπως κάνουν πάντα. Τι περίμενε όμως η Διεύθυνση; Να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια; Να μην αντιδράσουμε στον αιφνιδιασμό που μας έκανε; Ας αφήσει λοιπόν τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες των σχολείων μας έξω από τη συζήτηση, δεν έχουν καμία ευθύνη ούτε για τις επιλογές της Διεύθυνσης ούτε για τις δικές μας αντιδράσεις. Ας καταλάβει επιτέλους η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ότι η ίδια ευθύνεται για την αναστάτωση που έχει προκαλέσει! Εμείς οι Σύλλογοι Γονέων είμαστε αυτόνομα εμπλεκόμενα μέρη, με δικό μας ρόλο και λόγο. Και ως τέτοια οφείλει η Διεύθυνση να μας αναγνωρίζει και να διαβουλεύεται απευθείας μαζί μας, κάτι που δεν έκανε ποτέ!
  2. Το επιχείρημα ότι οι τάξεις λειτουργούν καλύτερα με 25 παιδιά είναι παιδαγωγικά λανθασμένο και έχει διαψευστεί από την πραγματικότητα! Αυτό δυστυχώς δείχνει ότι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης παραγνωρίζει την εκπαιδευτική δουλειά που γίνεται στα μικρά σχολεία και τις υψηλές επιδόσεις των μαθητών των μικρών σχολείων, που οφείλονται στην καλύτερη και στενότερη προσοχή που δείχνουν οι εκπαιδευτικοί στους μαθητές ακριβώς λόγω του μικρού αριθμού! Να σημειώσουμε επίσης ότι ο σχολικός εκφοβισμός στα σχολεία μας είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ακριβώς γιατί οι μαθητές έχουν στενότερες σχέσεις μεταξύ τους και κοινωνικοποιούνται με τρόπο υγιή και με βάση την αλληλεγγύη.

Τέλος, παραγνωρίζεται εσκεμμένα η καταπόνηση των εκπαιδευτικών στα μεγάλα σχολεία, όταν έχουν να διαχειριστούν 20 και 25 μαθητές στις τάξεις του Δημοτικού σε τόσο ευαίσθητη ηλικία!

Καταλήγοντας επισημαίνουμε τα εξής:

– Σταθερός μας στόχος παραμένει η αναβάθμιση της λειτουργικότητας των σχολείων μας σε 6/θέσια. Αναμένουμε ΑΜΕΣΑ, όχι τον Σεπτέμβριο, την αλλαγή απόφασης από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και προειδοποιούμε πως δε θα δεχτούμε καμία άλλη αιφνιδιαστική ενέργεια.

– Η μεγάλη και δυναμική συμμετοχή εκπροσώπων και γονέων σχολείων από όλο τον Νομό στη σύσκεψη της Πέμπτης 27/06 έδειξε το συνολικό πρόβλημα και τη γενικότερη δυσαρέσκεια που υπάρχει εξαιτίας των αποφάσεων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε κάθε περίπτωση όμως, ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη τους όλα τα σχολεία του Νομού μας που συμμετείχαν στη συνάντηση της Πέμπτης 27/06 και θα συνεχίσουμε να δίνουμε αγώνα προς όφελος όλων των σχολείων!

– Ως Σύλλογοι Γονέων, είμαστε ανοιχτοί σε σοβαρό και καλοπροαίρετο διάλογο και διαβούλευση για το μέλλον των σχολικών μονάδων, με τεκμηριωμένους και αναλυτικούς σχεδιασμούς, αλλά χωρίς προειλημμένες αποφάσεις για συγχωνεύσεις τάξεων και σχολείων.

– Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλει να σεβαστεί τη θέση του Δήμου Καβάλας ενάντια σε συγχωνεύσεις σχολείων, όπως τη διατύπωσε στο σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας την περασμένη Τετάρτη 26/06».