Στην ομαδική έκθεση «Λιθόσφαιρα» η οποία θα φιλοξενείται στο νησί της Σερίφου μέχρι τις 25 Αυγούστου 2024 θα λάβει μέρος ο Καβαλιώτης κεραμίστας, Κώστας Καρακίτσος.
Πρόκειται για μια συλλογική άσκηση στην οποία συμμετείχαν 27 κεραμίστες. Επιλέχτηκαν 7 διαφορετικά σημεία του νησιού: Αβεσσαλός παραλία, Αβεσσαλός στροφή, Αγία Τριάδα, Μαλλιάδικο, Μεγάλο Λιβάδι Βαγόνια, Μεγάλο Λιβάδι Γέφυρα, Γύφτικα, από τα οποία ελήφθη άμμος, χώμα και σιδηρούχα πετρώματα τα οποία μπήκαν σε μικρές κασετίνες και εστάλησαν σε 27 κεραμίστες ζητώντας τους να εμπνευστούν από τα υλικά και να τα εντάξουν σε ένα έργο τους με το δικό τους τρόπο.
Για τους περισσότερους κεραμίστες ήταν η πρώτη φορά που ήρθαν σε επαφή τόσο με τα υλικά όσο και με τις τεχνικές που ακολούθησαν για να δημιουργήσουν το έργο τους. Με τα πρωτότυπα και αυθεντικά έργα των δημιουργών ξεκινάει ένα ταξίδι στη σεριφιώτικη γη για μια ακόμη φορά. Όχι ως προϊόν εκμετάλλευσης, όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά ως έμπνευση για την καλλιτεχνική της ανάδειξη που δε γνωρίζει σύνορα, όπως άλλωστε και η ανθρώπινη φαντασία και δημιουργικότητα.
Σέριφος η ποντοπόρος γαία
Το μεταλλευτικό παρελθόν της Σερίφου έχει τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον από άποψη γεωλογική, κοιτασματολογική, αλλά και μεταλλουργική. Τα κατάλοιπα που υπάρχουν στο νησί είναι μια τεχνολογική κληρονομιά εξέχουσας σημασίας και η ηλικία τους ξεπερνά τα 3.500 χρόνια.
Τις ράχες της Σερίφου διατρέχει ένα μεταλλευτικό δίκτυο μεταφοράς το οποίο για αιώνες δούλευε χωρίς μηχανές, μόνο χάρη στον μόχθο των ανθρώπων και των ζώων. Μέσω αυτού χιλιάδες τόνοι μεταλλευμάτων έφταναν στις γέφυρες, στο επίπεδο της θάλασσας και φορτώνονταν στα πλοία ταξιδεύοντας στα πέρατα του κόσμου.
Εκτιμάται ότι τα «φουγάρα» της βιομηχανικής επανάστασης στην Ευρώπη, από το 1870 μέχρι και το 1964, τροφοδοτήθηκαν με περισσότερους από 100 εκατομμύρια τόνους Σεριφιώτικου σιδηρομεταλλεύματος.