Νέα ομαδική παρέμβαση από οκτώ βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας -διαφορετική σύνθεση από τους «11» για τα κόκκινα δάνεια– ενεργοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου 2024 στη Βουλή με κατάθεση ερώτησης για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Οι υπογράφοντες βουλευτές, μεταξύ αυτών και ο Καβαλιώτης βουλευτής, Γιώργος Πασχαλίδης, καλούν τις ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας να επεκτείνουν την απαλλαγή της φαρμακευτικής δαπάνης για όλους τους δικαιούχους της κατώτερης σύνταξης.
Αναλυτικά, πρόκειται για τους Μίλτο Χρυσόμαλλη, Γιάννη Ανδριανό, Αναστάσιο Δημοσχάκη, Θεόφιλο Λεονταρίδη, Μπάμπη Αθανασίου, Δημήτρη Καλογερόπουλο, Γιώργο Καρασμάνη και Γιώργο Πασχαλίδη.
Οι ερωτώντες ζητούν να επεκταθεί η απαλλαγή φαρμακευτικής δαπάνης σε όλους τους συνταξιούχους που σήμερα πληρούν τα κριτήρια παροχής του παλιού ΕΚΑΣ. Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστηρίζουν, αίρεται η αδικία για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους που επιβαρύνονται σε αντίθεση με τους παλιούς δικαιούχους του ΕΚΑΣ που αν και λαμβάνουν το ίδιο ύψος σύνταξης έχουν μηδενική συμμετοχή στη δαπάνη.
Οι βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν τον αριθμό των δυνητικών δικαιούχων και τι θα κόστιζε η επέκταση της παροχής και στους συνταξιούχους μετά το 2019 και διευκρινίζουν ότι «δεν έχουν αντιπολιτευτική διάθεση».
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν και πηγές της ΝΔ οι οποίες τόνιζαν ότι η ερώτηση των βουλευτών εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής τους αποστολής.