Ανθολογία Όρθρου: Ένα σημαντικό βιβλίο για την ψαλτική τέχνη από τον Καβαλιώτη Σταύρο Σαραντίδη [φωτογραφίες]

Πρωτότυπες μελοποιήσεις του «Πρωτοψάλτη εν Καβάλα» προσεγγίζουν τη βυζαντινή μουσική με δημιουργική ανανέωση - Στην Αθήνα η πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου

Εκδόθηκε και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Απαρχή η «καλαίσθητη και σπουδαιότατη», όπως έχει ήδη χαρακτηριστεί, μουσική έκδοση Ανθολογία Όρθρου του Σταύρου Σαραντίδη. Πρόκειται για έργο με πρωτότυπες μελοποιήσεις, που συναρμόζουν τις παραδοσιακές αρχές σύνθεσης με τη νεωτερική ψαλτική εμπειρία και πράξη.

Η μελοποιητική γραφίδα του Καβαλιώτη Πρωτοψάλτη και Μουσικοπαιδαγωγού αποδεικνύει ότι η ψαλτική ως τέχνη και επιστήμη είναι ζώσα και ανεξάντλητη δημιουργική τέχνη. Η Ανθολογία Όρθρου δεν είναι απλώς μια συλλογή εκκλησιαστικών ύμνων αλλά μια ζωντανή έκφραση της βυζαντινής ψαλτικής παράδοσης.

Στις σελίδες του πρώτου βιβλίου του, ο Σταύρος Σαραντίδης μάς παραδίδει πρωτότυπες μελοποιήσεις, προσεγγίζοντας τη βυζαντινή μουσική με δημιουργική ανανέωση. Οι συνθέσεις του διαπνέονται από σεβασμό στην παράδοση, ενώ ταυτόχρονα φέρουν μια φρέσκια ματιά, γεφυρώνοντας το παλαιό με το νέο.

Το βιβλίο είναι ιδανικό για ιεροψάλτες, μουσικούς, μελετητές και λάτρεις της βυζαντινής μουσικής, το βιβλίο αυτό προσφέρει ένα νέο ρεπερτόριο που εμπλουτίζει και ανανεώνει την εκκλησιαστική μουσική, προσφέροντας ώθηση στη μέχρι τώρα περιορισμένη παραγωγή νέων μελοποιήσεων.

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024 στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Εν Αθήναις» Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως [Μελαντίας 54-56, Αθήνα] από τους Σταύρο Σαραντίδη, Νικόλαο Ανδρίκο και π. Ιωσήφ Κουτσούρη. Θα ψάλλον οι καταξιωμένοι και καλλικέλαδοι Πρωτοψάλτες: Γέωργιος Χατζηχρόνογλου, Άρχων Υμνωδός της ΜτΧΕ, Κωνσταντίνος Μπιλάλης, Παύλος Χάρης και ο Χορός Ψαλτών «Ενήχημα».

Βιογραφικό

Ο Σταύρος Σαραντίδης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1980. Είναι απόφοιτος του παιδαγωγικού τμήματος της Ανωτάτης Σχολής Μουσικής και Θεάτρου Αννοβέρου (Γερμανία) και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Ορθόδοξη Εκκλησιαστική μουσική του παιδαγωγικού τμήματος της Ακαδημίας Μουσικής, Χορού και Εικαστικών Τεχνών Φιλιππούπολης (Βουλγαρία).

Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σε συλλογικούς τόμους και περιοδικά, ενώ είναι τακτικός ομιλητής σε διεθνή μουσικά σεμινάρια, μουσικολογικά και παιδαγωγικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει μελετήσει την Εκκλησιαστική μουσική δίπλα σε καταξιωμένους δασκάλους στη Γερμανία, στην Ελλάδα και στην Κωνσταντινούπολη, όπου υπηρέτησε στα Πατριαρχικά αναλόγια. Παράλληλα, έχει δώσει συναυλίες ως σολίστ του ακορντεόν, καθώς και με ποικίλα σύνολα μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει μελοποιήσει έργα Εκκλησιαστικής μουσικής και συμμετείχε σε δισκογραφικές παραγωγές.

Έχει εργαστεί στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, στο Δημόσιο ΙΕΚ Καβάλας, ενώ από το 2008 εργάζεται ως καθηγητής μουσικής (ΠΕ79.01) στη Δημόσια Εκπαίδευση. Το διάστημα 2018-2020 συμμετείχε στην υλοποίηση προγράμματος του ΙΕΠ για την αναβάθμιση της Εκκλησιαστικής εκπαίδευσης ως συντάκτης του προγράμματος σπουδών και του οδηγού εκπαιδευτικού, ως επιμορφωτής και ως συγγραφέας του διδακτικού εγχειριδίου για το μάθημα της Μουσικής των Εκκλησιαστικών Λυκείων.