Ηπλατεία Μακέδου αναμένει την υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του… 1984 για να γίνει, τυπικά και ουσιαστικά, πλατεία και να «ανοίξει ο δρόμος» [και] για την αξιοποίηση των γύρω καπναποθηκών-μνημείων, με το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων & Ιστορίας Καπνού να θέτει επιτακτικά το ζήτημα ενόψει της κατάρτισης του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Καβάλας για το 2025.
Σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΚΙΚ υπενθυμίζει το ιστορικό της «πλατείας» που βρίσκεται στο κέντρο του συμπλέγματος των καπναποθηκών-διατηρητέων μνημείων πίσω από το Εργατικό Κέντρο και ζητά από τη Δημοτική Αρχή να πράξει τα αυτονόητα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Ινστιτούτου για την πλατεία Μακέδου:
«Πέρασαν ήδη 40 χρόνια από τότε που το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καβάλας έκανε δεκτή την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Καβάλας (1984) να ονομαστεί ο ελεύθερος χώρος πίσω από το κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου σε πλατεία Μακέδου.
Το μόνο και πολύ απλό που πρέπει να κάνει ο Δήμος Καβάλας για την σοβαρή αυτήν παρέμβαση είναι να τροποποιηθεί το Σχέδιο Πόλης, που υποχρεωτικά πρέπει να εναρμονιστεί με το γενικό πολεοδομικό που εγκρίθηκε το 2013 και προβλέπει ως κοινόχρηστο χώρο την εν λόγω πλατεία.
Ο κοινόχρηστος αυτός χώρος είναι ιδιοκτησία και πρέπει να γίνει πράξη αναλογισμού. Οι γύρω όμως ιδιοκτήτες έχουν από τον νόμο την υποχρέωση να συνεισφέρουν μια ζώνη από την ιδιοκτησία τους και στην περίπτωση της πλατείας Μακέδου έχει πλάτος 20 μέτρων το μέγιστο, πράγμα που σημαίνει ότι μετά την αφαίρεση μιας περιμετρικής ζώνης 20μ. από τον συγκεκριμένο χώρο, αυτό που απομένει στο κέντρο είναι ελάχιστο. Έτσι, το κόστος που απαιτείται για την αποζημίωση των ιδιοκτητών είναι ελάχιστο για τον Δήμο Καβάλας και συνεπώς δεν υπάρχει καμιά σοβαρή δικαιολογία για την περαιτέρω καθυστέρηση της.
Ως πολίτες που επιθυμούμε να διαβιούμε σε μια πόλη πολιτισμένη και ασφαλή, αναμένουμε να ενταχθεί επιτέλους η εν λόγω πλατεία στο Τεχνικό πρόγραμμα του 2025.
Σημειωτέον ότι η πλατεία Μακέδου περιβάλλεται από καπναποθήκες μνημεία και κατά συνέπεια η παρέμβαση αυτή θα αποτελέσει σοβαρότατο κίνητρο για την αξιοποίησή τους.
Η Δημοτική Αρχή οφείλει επιτέλους να ανταποκριθεί στο αίτημα του ΙΚΚΙΚ που συμπυκνώνει την άποψη της πλειοψηφίας των πολιτών της Καβάλας και να υλοποιήσει την απόφαση του Δημοτικού της Συμβουλίου που συμπληρώνει σχεδόν μισό αιώνα από την αρχική λήψη της.
Λίγα λόγια για τον Δημοσθένη Μακέδο [1891-1943]
Υπήρξε καπνεργάτης, στέλεχος της Ομοσπονδίας Καπνεργατών με πλούσια συνδικαλιστική δράση. Καταδικάστηκε μαζί με άλλους καπνεργάτες στην προσπάθεια να παρεμποδίσουν την εξαγωγή ανεπεξέργαστων καπνών από το λιμάνι της Καβάλας στα αιματηρά επεισόδια στις 11 Νοεμβρίου 1924.
Ήταν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το 1934 με τον «κόκκινο» Δήμαρχο Δημ. Παρτσαλίδη. Όλη η αριστερή πλειοψηφία συνελήφθη και καθαιρέθηκε από την επιτροπή Ασφάλειας. Ο ίδιος καταδικάστηκε σε 4,5 χρόνια φυλακή και εξορία στο μεσαιωνικό κάτεργο Ιτσεδίν με βάση το ιδιώνυμο του Ελ. Βενιζέλου.
Από τον Μανιαδάκη στις 20/4/1941 παραδίδεται μαζί με 650 κρατουμένους στον κατακτητή. Την 1η Μαΐου του 1944 εκτελείται από τους Γερμανούς μαζί με 200 Ακροναυπλιώτες στην Καισαριανή.