Το «Τραίνο της Ελπίδας» πέρασε από την Καβάλα

Επίσκεψη ομάδας νέων του του  οργανισμού «Train of Hope Dortmund e.V.» στην πόλη στο πλαίσιο της 2ης φάσης του προγράμματος ανταλλαγών που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παναγίας «Το Κάστρο»

Πριν από λίγες ημέρες, συγκεκριμένα από τις  21/10/2024 έως τις 25/10/2024, πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα επίσκεψη ομάδας νέων του οργανισμού «Train of Hope Dortmund e.V.», στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης προγράμματος ανταλλαγών που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παναγίας «Το Κάστρο».

Το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας (ΕΓΙΝ), άρχισε να υλοποιείται τον Μάιο με την επίσκεψη των Ελλήνων νέων στο Ντόρτμουντ και ολοκληρώθηκε με τη δεύτερη συνάντησή τους στην Καβάλα.

Κατά τη διερεύνηση του θέματος του προγράμματος «Human Rights»,  «Όλοι ίσοι – όλοι διαφορετικοί – πολίτες του κόσμου» αναπτύχθηκαν θέματα αναφορικά με τα δικαιώματα στη ζωή, στην ελευθερία της έκφρασης, στη δημοκρατία, στην εκπαίδευση, καθώς και ζητήματα σχετικά με τους πρόσφυγες και  τις μειονότητες.

Οι νέοι και των δύο χωρών βίωσαν την ελληνική κουλτούρα σε διάφορους τομείς και γνώρισαν τον πολιτισμό και την ιστορία της Καβάλας, αφού επισκέφθηκαν ιστορικούς χώρους.

Κατά την επίσκεψη στο Μουσείο Καπνού και την ξενάγηση στις Καπναποθήκες της πόλης, πληροφορήθηκαν το καπνεργατικό παρελθόν της Καβάλας, τις δύσκολες συνθήκες εργασίας των καπνεργατών, τις διεκδικήσεις και τους αγώνες τους.

Στην επίσκεψη στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στόχος ήταν η γνώση του ιστορικού παρελθόντος, ώστε να γίνει οδηγός για το παρόν και το μέλλον, για την ειρήνη, την αποδοχή των προσφύγων και την υιοθέτηση αλληλέγγυας στάσης γενικά σε ανθρώπους που δυστυχούν.

Με την ξενάγηση στον αρχαίο θέατρο των  Φιλίππων, οι νέοι μεταφέρθηκαν στο αρχαίο παρελθόν, τότε που το θέατρο ήταν – και συνεχίζει να είναι – ένα ισχυρό εργαλείο για την προώθηση της δημοκρατίας και για τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη.  Περιηγήθηκαν στην αρχαία αγορά, που ήταν κατεξοχήν τόπος συγκέντρωσης, ελεύθερης έκφρασης  κι ανταλλαγής ιδεών και κατά την  επίσκεψη στο Μουσείο είδαν από κοντά  τα ευρήματα των πρώτων χριστιανικών χρόνων τα οποία έδωσαν αφορμή για περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το  δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας.

Οι ξεναγήσεις στην πολυπολιτισμική Ξάνθη, στο Ίδρυμα Θρακικών Μελετών, στο Μουσείο Πομάκων και στα Πομακοχώρια, συνέβαλαν στο να μελετηθούν οι στερεοτυπικές στάσεις απέναντι σε μειονότητες όπως οι Πομάκοι, με στόχο πάντα τον σεβασμό σε διαφορετικές κουλτούρες και θρησκεύματα.

Στα εργαστήρια που έγιναν, καταδείχτηκε πώς οι καλλιτεχνικές πρακτικές της λογοτεχνίας και της ζωγραφικής συμβάλλουν στην ενίσχυση του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών. Οι νέοι μας δημιούργησαν  καλλιτεχνικά έργα στα οποία αποτύπωσαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην εποχή μας. Ταυτόχρονα αναδείχτηκαν κι αναπτύχθηκαν δεσμοί μέσω της αλληλεπίδρασής τους.