ΟΌμιλος για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας [ΟΔΕΓ] Καβάλας διοργάνωσε στις 2 Απριλίου 2025 στην αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας διάλεξη-εκδήλωση με ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Κώστα Τσουρή με θέμα «Επιγραφές από την Καβάλα και τους Φιλίππους».
Ο ομιλητής παρουσίασε και σχολίασε τρεις επιγραφές από την Καβάλα και μία από τους Φιλίππους. Οι καβαλιώτικες επιγραφές προέρχονται από τα τείχη της πόλης, η πρώτη είναι εντοιχισμένη σε πύργο του φρουρίου, οι άλλες δύο εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Χρονολογούνται στον 9ο αιώνα (925/6 και 1192/3). Οι δύο πρώτες σχετίζονται άμεσα με την οχύρωση, ενώ η τρίτη αναφέρεται στην πυρπόληση της πόλης κατά την εκστρατεία των Νορμανδών της Σικελίας το 1185. Αποτελούν πολύτιμα τεκμήρια της ιστορίας της οχύρωσης και της ίδιας της πόλης.
Η επιγραφή των Φιλίππων είναι η απόκρυφη αλληλογραφία του Χριστού με τον Άβγαρο (5ος ή 6ος αι), βασιλιά της Έδεσσας της Συρίας και εντοιχίστηκε για να αποτρέψει κάθε επιβουλή κατά της πόλης.