Σοφία Λαζάρου: Μια αθλήτρια που δεν τα παρατάει ποτέ και ονειρεύεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Η νεαρή πρωταθλήτρια του ΑΣ Ταεκβοντό Καβάλας, μιλάει μαζί με τον προπονητή της Χάρη Παλτόγλου, για την πορεία της, τις επιτυχίες και τα όνειρα της

Μια αθλήτρια που ξεχωρίζει στο χώρο της, έχει πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της και είναι σίγουρο ότι αν συνεχίσει έτσι θα είναι πολύ περισσότερες και ακόμα μεγαλύτερες, φιλοξένησε ο ραδιοθάλαμος του Alpha Radio 88.6 την περίοδο των εορτών. Πρόκειται για την Σοφία Λαζάρου την πρωταθλήτρια του ΑΣ Ταεκβοντό Καβάλας, για την οποία η χρονιά που πέρασε ήταν εξαιρετική, ενώ αν όλα πάνε καλά και το 2025 θα είναι σημαντικό γι’ αυτήν.

Για την αθλήτρια που ξεκίνησε στον σύλλογο από την τρυφερή ηλικία των 4 ετών μίλησε αρχικά ο δάσκαλος της στο άθλημα Χάρης Παλτόγλου που ανάμεσα στα άλλα τόνισε «πρόκειται για μια πολύ καλή αθλήτρια που ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με το Ταεκβοντό. Πρόσφατα αγωνίστηκε στο 3ο προκριματικό πρωτάθλημα Βορείου Ελλάδος όπου για ακόμα μια φορά τερμάτισε στην 1η θέση, για τη χρονιά του 2024. Αυτή η επιτυχία μάλιστα ήταν η 5η συνεχόμενη για την ίδια κάτι που είναι πολύ ιδιαίτερο. Με την επιτυχία αυτή θα ενταχθεί για ακόμα μια φορά στο κλιμάκιο της Βορείου Ελλάδος και θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε διεθνείς αγώνες. Συμμετέχει στην κατηγορία των παίδων-κορασίδων στα +59 κιλά.

Αυτό το κατόρθωμα της αθλήτριας το έχουν πετύχει πάρα πολύ λίγοι στο παρελθόν. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στο πρωτάθλημα συμμετείχαν 1305 αθλητές από 110 σωματεία. Κατά συνέπεια σε όλες τις κατηγορίες συμμετέχουν πολλοί αθλητές με υψηλό επίπεδο, γεγονός που αυξάνει ακόμα περισσότερο τον ανταγωνισμό. Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί ότι το Ταεκβοντό κατατάσσεται (σύμφωνα με ΓΓ Αθλητισμού) στην 1η θέση των ατομικών αθλημάτων στη χώρα μας.

Προκειμένου να ξεχωρίσει στο χώρο η Σοφία έχει προσπαθήσει σκληρά στις προπονήσεις και είναι σημαντικό ότι το θέλει πάρα πολύ! Κάτι που από μόνο του είναι πολύ σημαντικό»!

Μ’ ένα χτύπημα στα τελευταία δευτερόλεπτα…

Η ίδια η νεαρή αθλήτρια ανέφερε από την πλευρά της ότι «ξεκίνησα τον αθλητισμό σε ηλικία 4 ετών, μετά από παρότρυνση της οικογένειας μου. Μ’ αρέσει πολύ το συγκεκριμένο άθλημα και στόχος μου είναι να συνεχίσω να βελτιώνομαι και να έχω επιτυχίες στους αγώνες που δίνω. Προπονούμαι 1,5 ώρα την ημέρα για 6 ημέρες την εβδομάδα, γεγονός που παίρνει χρόνο και από τα μαθήματα του σχολείου. Το άθλημα δεν είναι εύκολο, εκτός από τη φυσική κατάσταση, για να ξεχωρίσει κάποιος θα πρέπει να είναι έτοιμος και πνευματικά, γι’ αυτό και μ’ αρέσει».

Μιλώντας στη συνέχεια για την παρουσία της στους αγώνες (από τους οποίους κέρδισε μέχρι στιγμής 47 μετάλλια και 5 κύπελλα) είπε: «περιμένω τον αντίπαλο και δεν κάνω βιαστικές κινήσεις έχοντας ως στόχο να μπορέσω να πάρω τους πόντους που χρειάζονται για να κερδίσω τον αγώνα. Πολλές φορές τα καταφέρνω και ομολογώ ότι αισθάνομαι πολύ καλά όταν βρίσκομαι στην κορυφή του βάθρου».

Σ’ αυτό το σημείο παρεμβαίνει ο προπονητής της για να πει ότι «ένα από τα σημείο που ξεχωρίζει η Σοφία είναι ότι δεν παρατάει ποτέ την προσπάθεια της και πολλές φορές μπορεί να βρεθεί πίσω στο σκορ πχ με 7-9 και να απομένουν 10 δευτερόλεπτα και καταφέρνει να πάρει πόντους με χτύπημα στο κεφάλι και κερδίζει»!!!

Επόμενος στόχος η συμμετοχή στην Εθνική ομάδα

Μιλώντας για τους μελλοντικούς στόχους της αθλήτριας του ο Χάρης Παλτόγλου είπε ότι «σκοπός μας απ’ εδώ και πέρα είναι να κατακτήσει ακόμα μια επιτυχία που είναι η Εθνική ομάδα. Η προσπάθεια είναι πολύ δύσκολη λόγω του ανταγωνισμού, ενώ δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Σοφία παίζει στην κατηγορία +59 που είναι η πιο δύσκολη και απαιτητική. Στα κιλά είναι οριακά σ’ αυτό το επίπεδο και είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει αθλήτριες που είναι 5 και 10 κιλά βαρύτερες, που μάλιστα μπορεί να είναι και ψηλότερες απ’ αυτήν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο αγώνας που έγινε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα συλλόγων στην Αλβανία όπου πήρε την 5η θέση και αντιμετώπισε μια αθλήτρια από την Ουκρανία που ήταν τουλάχιστον 10 κιλά βαρύτερη και την «έριχνε ένα… κεφάλι» στο ύψος. Παρ’ όλα αυτά όμως στάθηκε πολύ καλά απέναντι στην μετέπειτα νικήτρια της κατηγορίας.

Σχολιάζοντας αυτή την αναφορά η Σοφία Λαζάρου τόνισε ότι «αυτή η ήττα που με πείραξε περισσότερο ήταν αυτή στους αγώνες της Αλβανίας με τη διεθνή Ουκρανή αθλήτρια. Πιστεύω ότι θα μπορούσα να είχα κερδίσει και να είχε μπει μέσα στην 3αδα». Από την άλλη η μεγαλύτερη νίκη της ήταν «στο Πανελλήνιο Παίδων-Κορασίδων, όπου πήρα την 1η θέση. Πλέον ο επόμενος στόχος μου είναι να συμπεριληφθώ στην Εθνική ομάδα. Θεωρώ ότι βρίσκεται μέσα στην καλύτερη 5αδα στην Ελλάδα, βάση των αποτελεσμάτων».

Μεγάλο στόχος οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2028

Αν και 14 ετών η Σοφία είναι ήδη 10 χρόνια στο άθλημα και το ξέρει καλά. Γι’ αυτό και προτείνει σε όλα τα παιδιά να το γνωρίσουν «¨θα πρότεινα σε όλα τα παιδιά να ασχοληθούν με το Τάεκβοντο και να το ξεκινήσουν ακόμα και τώρα στην ηλικία που βρίσκομαι. Σε βοηθάει σωματικά, πνευματικά και σε καλλιεργήσει ως άνθρωπο. Προσωπικά θα ήθελα να μείνω στο χώρο στο μέλλον και να ασχοληθώ μ’ αυτόν ακόμα και επαγγελματικά».

Μιλώντας τέλος, για το μεγάλο της όνειρο δεν κρύβει ότι είναι πολύ φιλόδοξο λέγοντας ότι «είναι η συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2028 όταν θα είμαι 17 ετών. Πιστεύω ότι μπορώ να το καταφέρω αν συνεχίσω να δουλεύω».

Όσο για τα πρότυπα της είναι ξεκάθαρη: «είναι ο Ολυμπιονίκης Μιχάλης Μουρούτσος. Παρακολουθώ πολλούς αγώνες του στο youtube και γενικά τον έχω «ψάξει» πολύ για τον τρόπο που αγωνιζόταν. Επίσης και η Έλλη Μυστακίδου που είναι εξαιρετική αθλήτρια».

Το Ταεκβοντό είναι, πάνω απ’ όλα, ένα ασφαλές άθλημα

Καταλήγοντας ο «δάσκαλος» του συλλόγου Χάρης Παλτόγλου αναφερόμενος στο Ταεκβοντό ξεκαθάρισε: «πάνω απ’ όλα είναι ένα ασφαλές άθλημα. Αυτό που προσπαθούμε εμείς όμως δεν είναι τόσο το κομμάτι το αγωνιστικό και του πρωταθλητισμού, αλλά ο αθλητισμός και πως μπορεί το παιδί να βοηθηθεί μέσα απ’ την ενασχόληση του με το Ταεκβοντό. Με λίγα λόγια δηλαδή το παιδί μπορεί να διοχετεύσει την ενέργεια του στο άθλημα, ενώ μπορούν να βοηθούν παιδιά με κινητικά προβλήματα, ή ακόμα κι αυτά που έχουν διάσπαση προσοχή».

Στο Τάεκβοντό ασχολούμαστε πάρα πολύ με τους κανόνες που υπάρχουν. Γι’ αυτό και τα παιδιά μαθαίνουν την πειθαρχία που απαιτείται, ειδικά τη σημερινή εποχή που τα παιδιά που δεν μπαίνουν εύκολα σε κανόνες. Ο σεβασμός, η πειθαρχία, η σειρά αποτελούν καθημερινότητα στην προπόνηση μας. Έτσι αν το παιδί μείνει μαζί μας 2-3 χρόνια αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στη συμπεριφορά του, όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και στη ζωή του.

Στους αθλητές μου το λέω συνέχεια ότι στον αθλητισμό υπάρχει η πιθανότητα να χάσουμε περισσότερες φορές απ’ ότι θα κερδίσουμε».