Χρήστος Ποτόλιας: Όχι στον μεσαίωνα των συγχωνεύσεων τάξεων στα σχολεία

Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης ζητάει από το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητηθεί το θέμα της ενδεχόμενης συγχώνευσης της πρώτης και δεύτερης τάξης Δημοτικών Σχολείων της πόλης

Με σύνθημα «όχι στον μεσαίωνα της συνδιδασκαλίας» η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης με επικεφαλής τον Χρήστο Ποτόλια ζητάει από το Δημοτικό Συμβούλιο της Καβάλας να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση το θέμα της ενδεχόμενης συγχώνευσης της πρώτης και δεύτερης τάξης Δημοτικών Σχολείων της πόλης.

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ανάστατοι είναι οι γονείς και οι δάσκαλοι, συνολικά η κοινωνία της Καβάλας, με την απόφαση της Διευθύντριας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, κατόπιν οδηγιών και εντολών του Υπουργείου Παιδείας, να προχωρήσουν τη νέα σχολική χρονιά συγχωνεύσεις και συνδιδασκαλίες σε τμήματα ίδιων τάξεων ή σε ζευγάρια (1η με 2η, 3η με 4η, 5η με 6η).

Η σκοταδιστική, αναχρονιστική και απαράδεκτη αυτή εξέλιξη που γυρίζει τα σχολεία στη δεκαετία του 1950 και ‘60, σημαίνει ότι μαθητές διαφορετικών τάξεων σε ένα σχολείο θα κάνουν μάθημα μαζί, σε μία αίθουσα.

Η αντιπαιδαγωγική απόφαση δεν αφορά στο σκοτεινό νου της συγκεκριμένης Δ/ντριας Εκπαίδευσης ΠΕ Καβάλας, που αποτελεί έναν από τους χειρότερους εφιάλτες της εκπαίδευσης που μας γυρίζει στο μεσαίωνα… Η κυρία διευθύντρια λειτουργεί με οδηγίες άνωθεν, με πειθήνια υπακοή προς «τας υποδείξεις», στο «νέο ψηφιακό σχολείο» της αγοράς, των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, ως στέλεχος εκπαίδευσης σε ρόλο «μάνατζερ», με στόχο το σχολείο Α.Ε.

Με τις συμπτύξεις τμημάτων, καταργήσεις σχολικών μονάδων και τώρα συνδιδασκαλίες το υπουργείο Παιδείας, η Κυβέρνηση, σε αρμονία με τις οδηγίες της ΕΕ, επιχειρούν να καλύψουν τα χιλιάδες κενά, χωρίς να προχωρούν σε νέες μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, καλώντας με προφορικές οδηγίες τις Διευθύνσεις να διαχειριστούν το πρόβλημα με το υπάρχον προσωπικό.

Έτσι, επιλέγεται να στοιβάζονται μαθητές σε 27άρια και 28άρια τμήματα αδιαφορώντας πλήρως τόσο για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών όσο και για τις αυξημένες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών, που απαιτούν ολιγομελή τμήματα για πιο ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία, για να μπορεί ο εκπαιδευτικός να σκύβει πάνω στις ανάγκες κάθε μαθητή του.

Μετά την κοινοποίηση της αναχρονιστικής απόφασης για συνδιδασκαλία, κύμα αντιδράσεων έχει ξεσηκωθεί από γονείς, εκπαιδευτικούς, από το σύνολο της κοινωνίας της πόλης μας. Οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και η άρνησή τους να βάλουν πλάτη σε αυτό το σχολείο που οικοδομείται, των μαθητών που διεκδικούν σχολείο να μορφώνει, των γονιών και εργαζομένων που παίρνουν πρωτοβουλίες συλλογικής διεκδίκησης με επίκεντρο τις συγχωνεύσεις, τις καταργήσεις και τώρα συνδιδασκαλίες, θα δυναμώνουν και θα διεκδικούν το σχολείο των σύγχρονων αναγκών.

Σας καλούμε να θέσετε το συγκεκριμένο θέμα ως έκτακτο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης (26/06/2024), προκειμένου να ληφθεί απόφαση ενάντια στο μεσαίωνα της συνδιδασκαλίας.