Λαϊκή Συσπείρωση: Ερώτηση για τον προσεισμικό έλεγχο δημοσίων κτηρίων

Η ερώτηση που θα γίνει στο πλαίσιο της επόμενης συνεδρίασης λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, γίνεται με βάση αποτέλεσμα γεωλογικής μελέτης για την περιοχή από τον αγωγό TAP

Την ερώτηση που θα απευθύνει στη διοίκηση του Δήμου Καβάλας στη διάρκεια της επόμενης συνεδρίας λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε ο Χρήστος Ποτόλιας. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης επικαλείται γεωλογική μελέτη που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής μελέτης για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP, από την οποία προκύπτει ότι υπάρχουν αχαρτογράφητα ρήγματα στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα μεγάλη ρηξιγενής ζώνη μεταξύ Καβάλας- Ξάνθης- Κομοτηνής και ρωτά τη διοίκηση, αν γνωρίζει τη σχετική μελέτη του ΤΑΠ, καθώς και σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να πιέσει την κυβέρνηση ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι προσεισμικοί έλεγχοι δημόσιων κτιρίων και ιδιαίτερα των σχολείων.

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρει:

«Ρήγματα τα οποία δεν ήταν χαρτογραφημένα, αλλά και περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, όπως μια μεγάλη ρηξιγενής ζώνη μεταξύ Καβάλας- Ξάνθης- Κομοτηνής, οι οποίες δεν συνδέονται με κάποιον μεγάλο σεισμό, όμως τα γεωμορφολογικά τους στοιχεία εκτιμώνται ως ενδείξεις ότι μπορεί να ενεργοποιηθούν ρήγματα και πιθανά και με μεγάλα μεγέθη, αποτύπωσε η γεωλογική έρευνα στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής μελέτης για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε ημερίδα με θέμα «Γεωλογία – ενεργά ρήγματα και επιπτώσεις στα σημαντικά τεχνικά έργα της Θεσσαλονίκης», που πραγματοποιήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2018 από το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ).

Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης, βρισκόμαστε στην πρώτη θέση σεισμικότητας στην Ευρώπη. Με δεδομένο ότι ακριβής πρόγνωση σεισμού σήμερα δεν είναι δυνατή και ότι δεν υπάρχει περιοχή του ελληνικού χώρου που μπορεί να θεωρηθεί ασεισμική (κι ας βρισκόμαστε πάνω σε γρανίτη…), καμιά περιοχή του ελληνικού χώρου δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τη λήψη μέτρων ελαχιστοποίησης του σεισμικού κινδύνου (Παπαζάχος: «Δεν σκοτώνουν οι σεισμοί, αλλά οι κατασκευές»).

Παρόλα αυτά, απουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας σε περίπτωση σεισμού, φυσικά και στην πόλη μας. Αυτό γιατί ο αναγκαίος αντισεισμικός σχεδιασμός δεν αποτελεί «επιλέξιμη» δαπάνη, ούτε από τις κυβερνήσεις, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θεωρούν προτιμότερο να δοθούν αποζημιώσεις, ακόμα και εάν χαθούν ανθρώπινες ζωές, παρά να δημιουργηθούν υποδομές για να αποφευχθούν καταστροφές.

Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελούν οι σχολικές μονάδες στο σύνολο της χώρας οι οποίες σε ποσοστό 57,4% χαρακτηρίζονται «γερασμένες», αφού έχουν χτιστεί χωρίς ή με ελάχιστες αντισεισμικές προδιαγραφές.

Οι ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων και της ΕΕ είναι δεδομένες, καθώς τα σχετικά έργα που αφορούν την προστασία του λαού δεν αποτελούν προτεραιότητα, ακριβώς γιατί δεν εξασφαλίζουν κέρδη στους μεγαλοεπιχειρηματίες-μεγαλοκατεσκευστές. Έργα και υποδομές αντισεισμικής θωράκισης κατατάσσονται πολύ χαμηλά στον κατάλογο επιλεξιμότητας. Μια ματιά στους προϋπολογισμούς Δήμων (και στον δικό μας) και Περιφερειών αρκεί για να καταδείξει ότι τα έργα αυτά δεν είναι στην ατζέντα.

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση ρωτάμε τη διοίκηση, αν γνωρίζει τη σχετική μελέτη του ΤΑΠ, καθώς και σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να πιέσει την κυβέρνηση ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι προσεισμικοί έλεγχοι δημόσιων κτιρίων, ιδιαίτερα  σχολείων, έλεγχοι που περιλαμβάνουν τρία στάδια ελέγχου:

  • Πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο ή Ταχύ Οπτικό Έλεγχο (TOE), για την πρώτη καταγραφή και ταχεία αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας των κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης.
  • Δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο για την προσεγγιστική αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας με βάση αναλυτικότερους υπολογισμούς και (μη καταστροφικό) έλεγχο ποιότητας των υλικών, για όσα κτίρια προκύψει ανεπαρκής σεισμική ικανότητα με βάση τα αποτελέσματα του TOE.
  • Αναλυτική αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας και (ενδεχομένως) σύνταξη μελέτης αποκατάστασης – ενίσχυσης, για όσα κτίρια προκύψει τοπική ή γενική σεισμική ανεπάρκεια από το προηγούμενο στάδιο.

Επίσης ζητάμε να μας γνωστοποιηθεί σε πόσα δημόσια και κοινωφελούς χρήσης κτήρια, κυρίως σχολικές μονάδες, έχουν προχωρήσει οι παραπάνω έλεγχοι, πόσα κατασκευάσθηκαν πριν το 1959, πόσα πριν το 1985, για πόσα σχολικά συγκροτήματα υπάρχουν μελέτες ότι δεν έχουν στατική επάρκεια, σε πόσα σχολικά συγκροτήματα και δημόσια κτίρια γίνονται αναστηλώσεις αντισεισμικής προστασίας και αν έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια για την άμεση εκτέλεση επισκευών που θα κριθούν αναγκαίες».