7ο Γυμνάσιο Καβάλας: Οι μαθητές δείχνουν τον δρόμο για την περιβαλλοντική συνείδηση καθαρίζοντας την παραλία της Ραψάνης

Προηγήθηκε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Το Θαλάσσιο Περιβάλλον και η Ανάγκη Προστασίας του από όλους μας», στο πλαίσιο της συμεμτοχής του σχολείου στις δράσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, στον χώρο του 7ου Γυμνασίου Καβάλας, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Το Θαλάσσιο Περιβάλλον και η Ανάγκη Προστασίας του από όλους μας». Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο  καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Γεώργιος Συλαίος, σε συνεργασία με τον εκπρόσωπο της Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δημήτρη Σπιτσέρη. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο των δράσεων για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας (European Maritime Days).

Οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας απέκτησαν σημαντικές γνώσεις για την υποθαλάσσια λεκάνη, τα τοπικά χαρακτηριστικά του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τον αντίκτυπο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων σε αυτό. Επιπλέον, ενημερώθηκαν για τη συμβολή του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην ανθρώπινη επιβίωση, την οικονομία και τον πολιτισμό. Η εκδήλωση ανέδειξε τον ρόλο που μπορούν να παίξουν οι μαθητές ως ενεργοί πολίτες στην προστασία της θάλασσας, ιδίως υπό το πρίσμα της Υπερθέρμανσης του Πλανήτη.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις και να ενημερωθούν για το επάγγελμα του Μηχανικού Περιβάλλοντος και τη σημασία του σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη ζωή όλων μας.

Αμέσως μετά, οι μαθητές και μαθήτριες της Β’ Τάξης του σχολείου, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους, επισκέφθηκαν την παραλία της Ραψάνης στην Καβάλα, όπου συμμετείχαν σε δράση καθαρισμού της ακτής. Η δράση αυτή είχε ως στόχο να συμβάλουν οι μαθητές στο άμεσο περιβάλλον τους και να παραδώσουν την παραλία καθαρότερη. Ήταν επίσης μια συμβολική πράξη με σκοπό να αποτελέσει παράδειγμα για την κοινότητα σχετικά με την προστασία της θάλασσας, η οποία είναι τόσο σημαντική για την τοπική κοινωνία της Καβάλας.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, τα παιδιά σχεδίασαν τις δικές τους αφίσες για τη μόλυνση και την προστασία της θάλασσας, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν την τοπική και ευρύτερη κοινότητα.

Το 7ο Γυμνάσιο Καβάλας είναι αρωγός και πρωτοστατεί σε περιβαλλοντικές δράσεις, αλλά και γενικότερα σε δράσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών ως ενεργών πολιτών που μπορούν με θετικές πράξεις να διαμορφώσουν και να βελτιώσουν το Περιβάλλον και την Κοινωνία. Το σχολείο ευχαριστεί θερμά τον Γεώργιο Συλαίο και τον ΔημήτρηΣπιτσέρη για την τόσο ενδιαφέρουσα ενημέρωση και τη διοργάνωση της δράσης.