Ένα σύννεφο σκόνης κάλυψε την Καβάλα και τον κάμπο των Φιλίππων [βίντεο]

Πού οφείλεται το φαινόμενο σύμφωνα με την ομάδα του Meteokav το οποίο ουδεμία σχέση έχει με την αφρικανική σκόνη

Ένα σύννεφο σκόνης κάλυψε την Καβάλα και τον κάμπο των Φιλίππων το απόγευμα της Δευτέρας 17 Μαρτίου 2025, ωστόσο το φαινόμενο ουδεμία σχέση έχει με τα όσα αναρτήθηκαν στα social media.

Σύμφωνα με την ομάδα του Meteokav, η θολούρα της ατμόσφαιρας που παρατηρήθηκε δεν οφείλεται στην αφρικανική σκόνη (η οποία δεν υπάρχει από σήμερα στην ατμόσφαιρα), αλλά σε σωματίδια σκόνης και χώματος-τύρφης από την περιοχή (από τους κάμπους κυρίως και δη τον κάμπο των Φιλίππων).

Οι ριπές δυτικών ανέμων τις τελευταίες ώρες οδήγησαν στην ανύψωση σωματιδίων σκόνης και χώματος από το έδαφος σε περιοχές με έλλειψη βλάστησης-φυτών (δηλαδή κυρίως στους κάμπους), αν υπάρχουν φυτά ή χορτάρι, η σκόνη και το χώμα συγκρατούνται καλύτερα και δεν παρασύρονται τόσο εύκολα.

Η ανύψωση ευνοήθηκε και από τη μεγάλη ξηρότητα του εδάφους λόγω του ξηρού και θερμού διαστήματος που διανύουμε εδώ και 20 μέρες (δείτε στο τέλος του άρθρου γιατί η ξηρότητα του εδάφους ευνοεί την ανύψωση).

Στο παρακάτω βίντεο από τον κάμπο των Φιλίππων του Μάκη Κηνυγόπουλου φαίνεται χαρακτηριστικά το φαινόμενο ανύψωσης του χώματος-σκόνης που στη συνέχεια οι δυτικοί άνεμοι μεταφέρουν και αλλού, καθώς η ανύψωση συμβαίνει κυρίως στους κάμπους.

Για να μην υπάρχει ανησυχία τα σωματίδια σκόνης-λεπτού χώματος που ανυψώνονται στην περιοχή μας δεν έχουν τόσο μικρή διάμετρο που να μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον άνθρωπο (αφού δεν μπορεί να εισχωρήσει βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα), σε αντίθεση με την αφρικανική σκόνη που έχει διάμετρο 2-5mm κατά βάση (γι’ αυτό και μεταφέρεται σε τόσο μεγάλες αποστάσεις) κάτι που την καθιστά επιβαρυντικό παράγοντα για την ανθρώπινη υγεία.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από τους μετρητές ρύπων εντός της πόλης της Καβάλας που καταγράφουν εξαιρετικά χαμηλά ποσά αιωρουμένων σωματιδίων, ενώ οι ριπές των ανέμων έφεραν περαιτέρω μείωση των αιωρουμένων σωματιδίων μικρού μεγέθους με ένα μικρό πρόσκαιρο spike που οφείλεται σε πιθανώς στα αραιώματα και πυκνώματα σωματιδίων που δημιουργούνται από τους ισχυρούς ανέμους.

Δείτε εδώ σε πραγματικό χρόνο τον μετρητή ρύπων.

Σχετικά με το ζήτημα της ξηρότητας του εδάφους και πώς αυτή ευνόησε την ανύψωση σωματιδίων χώματος-σκόνης, όταν το έδαφος στεγνώνει, μειώνεται το νερό που συγκρατεί τα σωματίδια μεταξύ τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:

  • Μείωση της συνοχής: Χωρίς το «κολλητικό» νερό, οι συνδετικές δυνάμεις μεταξύ των σωματιδίων εξασθενούν, καθιστώντας το έδαφος λιγότερο συνεκτικό
  • Μείωση του βάρους: Το ξηρό έδαφος είναι πιο ελαφρύ και εύκολο να κινηθεί από τις δυνάμεις του ανέμου.
  • Αυξημένη επιφάνεια έκθεσης: Όταν το έδαφος στεγνώνει, τα σωματίδια είναι πιο εκτεθειμένα στον άνεμο, διευκολύνοντας τη μεταφορά τους

Αυτοί οι παράγοντες συνδυάζονται και οι άνεμοι μπορούν να σηκώσουν και να μεταφέρουν το υλικό (σκόνη ή μικρά σωματίδια εδάφους) πιο εύκολα.

*Βίντεο: Meteokav-Μάκης Κηνυγόπουλος Φωτογραφία: Στέργιος Στεργιανάς