Μαθητές από την Αυστρία επισκέφτηκαν την Καβάλα στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus [φωτογραφίες]

Οικοδεσπότης το 2ο Λύκειο Καβάλας το οποίο φιλοξένησε το πρότυπο Τεχνικό και Επαγγελματικό Λύκειο HTBLUVA Rankweil

Το 2ο Λύκειο Καβάλας, στο πλαίσιο του προγράμματος Accreditation Erasmus+, φιλοξένησε το πρότυπο Τεχνικό και Επαγγελματικό Λύκειο HTBLUVA Rankweil στο σχολείο και συγκεκριμένα 30 μαθητές μαζί με δύο συνοδούς εκπαιδευτικούς. Το θέμα της εν λόγω εκπαιδευτικής συνάντησης των δύο σχολείων ήταν «Δημιουργικότητα μέσα και έξω από την σχολική τάξη» και διήρκεσε από τις 13 έως τις 17 Μαΐου 2024.

Μέσα σε κλίμα ουσιαστικής και δημιουργικής συνεργασίας και διαλόγου, οι δύο εκπαιδευτικές ομάδες, η αυστριακή και η ελληνική, εργάστηκαν από κοινού σε ποικίλους τομείς εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού ενδιαφέροντος. Στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν την 1η μέρα, αναφέρονται η παρουσίαση από μέλη της Αυστριακής ομάδας του σχολείου και των δράσεων του, οι κοινές δραστηριότητες, όπως η ομαδοσυνεργατική δράση Poem Patchwork με στόχο τη δημιουργία και παρουσίαση ποιημάτων για το καλοκαίρι. Παράλληλα, οι μαθητές του προγράμματος ERASMUS+ του 2ου Γενικού Λυκείου Καβάλας ανέλαβαν την ξενάγηση στα μνημεία της πόλης της Καβάλας (Μεγάλη Λέσχη, Δημαρχείο, Μέγαρο Wix, Μονή Λαζαριστών, Δημοτική Καπναποθήκη, Καμάρες και Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού). Μάλιστα κατά την επίσκεψη στο Μουσείο Καπνού υπήρχε προγραμματισμένη ξενάγηση στην αγγλική γλώσσα από την υπεύθυνη του Μουσείου.

Την επόμενη μέρα οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο σχολείων συναντήθηκαν στους χώρους του 2ου ΓΕΛ Καβάλας, αντάλλαξαν σκέψεις, ιδέες και πληροφορίες για τη σχολική ζωή και τα εκπαιδευτικά τους συστήματα, είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα και να συσφίξουν τις σχέσεις τους μέσα από κοινές δράσεις, όπως ψηφιακά παιχνίδια γνώσεων (Kahoot, Jeopardy), δραστηριότητες ενσυναίσθησης και αναγνώρισης συναισθημάτων μέσω θεατρικών τεχνικών και αθλητικές δραστηριότητες στην αυλή του σχολείου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο σχολείων εργάστηκαν από κοινού σε μικτές ομάδες και βελτίωσαν παράλληλα τις γλωσσικές τους δεξιότητες στα αγγλικά, όπως και τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Ακολούθησε περιήγηση και ξενάγηση από τους μαθητές της ελληνικής ομάδας στην περιοχή της Παναγίας (Θαλάσσια Τείχη, Φάρος και Δημοτικό Σχολείο, Εκκλησία της Παναγίας, Σπίτι και Άγαλμα του Μεχμέτ Αλί, Ιμαρέτ, Χαλίλ Μπέη Τζαμί και Μεντρεσές, Κάστρο).

Την 3η μέρα πραγματοποιήθηκε ημερήσια επίσκεψη στο νησί της Θάσου, κατά την οποία οι συμμετέχοντες είχαν τη χαρά να επισκεφτούν το Αρχαίο Θέατρο του Λιμένα -το οποίο πολύ πρόσφατα άνοιξε τις πύλες του για το κοινό- και τη μοναδική του θέση και να θαυμάσουν τη θέα προς το λιμάνι, ενώ την 4η μέρα οργανώθηκε επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης και συνάντηση στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, κατά την οποία παρουσιάστηκαν στους φιλοξενούμενούς μας πτυχές της ιστορίας της Καβάλας. Ακολούθησε εκπαιδευτικό ταξίδι στους Φιλίππους Καβάλας που περιλάμβανε επίσκεψη και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο (Αρχαίο Θέατρο, τείχη και ακρόπολη, αγορά, πρωτοχριστιανικές εκκλησίες, φυλακή του Αποστόλου Παύλου) και στο Αρχαιολογικό Μουσείο, την οποία οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον.

Το ταξίδι αυτό με προορισμό τη γνώση του τόπου και των ανθρώπων αποτέλεσε σημαντική εμπειρία για όλους όσοι συμμετείχαν και παράλληλα εφόδιο για τις μελλοντικές συναντήσεις του σχολείου μας με μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του προγράμματος ERASMUS, στις οποίες οι μαθητές θα αντιλαμβάνονται την ομορφιά και την αξία της φιλοξενίας, της επικοινωνίας, της φιλίας, του αλληλοσεβασμού, της συνεργασίας, της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης. Το σχολείο ευχαριστεί τους συνεργάτες και «συνταξιδιώτες» από την Αυστρία σε αυτό το όμορφο ταξίδι.