Καθηγητές του ΓΕΛ Ελευθερούπολης στα «θρανία» της Φιλανδίας

Τρεις καθηγητές του σχολείου βρέθηκαν στο Ελσίνκι στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus προκειμένου να πάρουν πληροφορίες για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας που θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης

Το Γενικό Λύκειο Ελευθερούπολης κατά το σχολικό έτος 2023-2024 υλοποιεί πρόγραμμα Erasmus+ KA122 με γενικό τίτλο «Νέες Μεθοδολογίες στη Διδασκαλία».

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος τρεις καθηγήτριες του Λυκείου μας από 12.5.2024 ως 16.5.2024 ταξίδεψαν στο Ελσίνκι της Φιλανδίας,  προκειμένου να παρακολουθήσουν σεμινάριο με τίτλο «Benchmarking», δηλαδή «Συγκριτική αξιολόγηση». Το σεμινάριο παρουσιάζει διάφορες όψεις από το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας, ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης.

«Διαπιστώσαμε την ελευθερία (επιλογής), την ευελιξία, την προσαρμοστικότητα, τη συμπεριληπτικότητα, αλλά και την αυξημένη υπευθυνότητα που χαρακτηρίζουν το φινλανδικό σχολείο και τους Φιλανδούς μαθητές, καθώς και την ελευθερία κινήσεων και επιλογών, παράλληλα με την μεγάλη υποστήριξη που παρέχεται στους Φιλανδούς καθηγητές από το εκπαιδευτικό τους σύστημα.

Ταυτόχρονα οι καθηγήτριές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν στην πράξη τη διδακτική διαδικασία σε δημόσια σχολεία του Ελσίνκι. Συγκεκριμένα επισκέφτηκαν ένα Γυμνάσιο κι ένα Λύκειο της πόλης, περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις τους, παρακολούθησαν κάποιες ώρες διδασκαλίας και ενημερώθηκαν από τους διευθυντές των σχολείων για το πρόγραμμα μαθημάτων, τα διδακτικά αντικείμενα, την ευελιξία του συστήματος, τον τρόπο αξιολόγησης και εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Διαπίστωσαν τα θετικά του χαρακτηριστικά και θα προσπαθήσουν, στο μέτρο του δυνατού, να τα εισαγάγουν στη διδασκαλία τους και συγχρόνως θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στους συναδέλφους του σχολείου μας, αλλά και άλλων σχολείων (όμορων και μη)» αναφέρει η ανακοίνωση του Σχολείου.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι τρεις καθηγήτριες  ήρθαν σε επαφή με συναδέλφους καθηγητές από άλλες χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία), γνώρισαν τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών αυτών και αντάλλαξαν απόψεις για την εκπαιδευτική  πραγματικότητα σε κάθε χώρα. Στόχος είναι να ενσωματώσουν καινοτόμα στοιχεία από διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα της Ευρώπης στη δική τους διδακτική πρακτική. Επιπλέον έθεσαν τις βάσεις για περαιτέρω συνεργασίες ανάμεσα στο ΓΕΛ Ελευθερούπολης και σε σχολεία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.