Πρωτοβουλία για τη Στέγη: Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των σχεδίων της Μητρόπολης

Η Επιτροπή ξεκινάει νέο νομικό αγώνα για να αποτραπεί η «έξωση» του ΣΦΓΤ από την οδό Κύπρου και ζητά την οικονομική συνδρομή των Καβαλιωτών

Ανοιχτή επιστολή προς όλους τους πολίτες, τους πολιτιστικούς συλλόγους και την κοινωνία της Καβάλας απευθύνει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση της Στέγης του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών Καβάλας.

Στην επιστολή γίνεται μία ανασκόπηση των όσων δράσεων πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από την «Πρωτοβουλία» και μια αναφορά στο θετικό αποτύπωμα που είχαν, ωστόσο επισημαίνεται ότι για τη συνέχεια απαιτείται ένας νέος νομικός αγώνας που περιλαμβάνει την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έτσι ώστε να αποτραπούν τα σχέδια της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου για την ανέγερση του «Κειμηλιαρχείου» στην ιστορική έδρα του ΣΦΓΤ.

Προς τούτο, η «Πρωτοβουλία» ζητά [και] την οικονομική συνδρομή των πολιτών και των φορέων της πόλης. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανοιχτής επιστολής:

Ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δίνεται

«Διαπιστώνουμε ότι ως αποτέλεσμα της κινητοποίησης εκατοντάδων συμπολιτών μας -και όχι μόνο- για την διάσωση της Στέγης του ΣΦΓΤ που εξελίσσεται τους τελευταίους πέντε μήνες, έχει επέλθει σειρά θετικών αποτελεσμάτων στην δράση του ΣΦΓΤ και τον κοινό μας αγώνα, όπως:

  • Η επανενεργοποίηση και επανεγγραφή τουλάχιστον δύο εκατοντάδων μελών του Συνδέσμου
  • Η δημιουργία ενός πολιτιστικού κινήματος διεκδίκησης, με όχι πάντα εμφανή, ποιοτικά και προοδευτικά χαρακτηριστικά, που πάντως είχε χρόνια να φανεί στην πόλη μας και εκφράζεται ποικιλοτρόπως (830 μέλη της ομάδας ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΓΗ, 600 υπογραφές, δύο Γενικές Συνελεύσεις, Ημερίδα αρχιτεκτονικής, συγκέντρωση χρημάτων για το Ταμείο Νομικής υποστήριξης της διάσωσης της Στέγης). Είναι χαρακτηριστική και καθόλου τυχαία η μαζικότητα εκδηλώσεων που έγιναν εν ονόματι της στήριξης του αγώνα της Στέγης (συναυλίες Κωστογιώργη και Δημ. Κήπου, προβολή ντοκυμαντέρ Κούλογλου, θεατρικό τετραήμερο). Προφανώς και άλλες εκδηλώσεις του ΣΦΓΤ, ανάλογες του πρόσφατου παρελθόντος, εμμέσως προβλήθηκαν και ενισχύθηκαν απ’ την κινητοποίηση αυτήν και φυσικά απ’ την αυτοτελή τους προσπάθεια.
  • Η ανάδειξη του θέματος τουλάχιστον από τρία πολιτικά κόμματα (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ), που εκφράστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ και στη Βουλή των Ελλήνων. Όσον κι αν θεωρείται αδόκιμη από μερικούς και υποτιμάται, η ανάδειξη του θέματος στη δημόσια σφαίρα είναι το κυριότερο όπλο μας. Γι’ αυτό και επιδιώξαμε την δημοσιοποίηση σε κεντρικά ΜΜΕ, πράγμα που θα συνεχιστεί, αλλά και αναμένουμε τη θέση και των άλλων κομμάτων και παρατάξεων αιρετών.
  • Η επιβράδυνση των διαδικασιών έξωσης του Συνδέσμου από τη Στέγη του, και η καθυστέρηση πολλών μηνών και ο χρόνος που έχει κερδηθεί. Υπενθυμίζουμε τα τελεσίγραφα και τις προειδοποιήσεις/απειλές για εκκένωση του χώρου από τις 8 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζουμε τις διθυραμβικές ανακοινώσεις για τα επίσημα εγκαίνια του Κειμηλιαρχείου τον Σεπτέμβριο στα 100χρονα της Μητρόπολης «παρουσία του Οικ. Πατριάρχη και της Υπουργού Πολιτισμού».
  • Η εξέταση της αίτησης χαρακτηρισμού της Στέγης ως διατηρητέου μνημείου, που, αν αποβεί θετικά, θα ανοίξει νέους ορίζοντες για τον Σύνδεσμο, για όσους σκέφτονται μακρόπνοα. Υπογραμμίζουμε ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν εργασίες, όσο η Υπουργική Απόφαση εκκρεμεί.

Αποδεικνύεται έτσι στους καλόπιστους συνομιλητές μας ο ευεργετικός και καταλυτικός ρόλος των εκατοντάδων  συμπολιτών μας, φίλων των Γραμμάτων και των Τεχνών, που αυθόρμητα ευαισθητοποιήθηκαν και συνήλθαν με κοινό στόχο την Διάσωση της Στέγης, συσπειρωμένοι γύρω από το εμβληματικό σύνθημα ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΓΗ, σε έναν εξ αρχής άνισο αγώνα, παρότι χάθηκε άφθονος πολύτιμος χρόνος από το καλοκαίρι ως τον Δεκέμβριο. Ελπίζουμε, αυτοί οι καλόπιστοι συμπολίτες να έχουν ήδη πεισθεί ότι ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δίνεται.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, που αποδείχθηκαν αποτελεσματικά, θεωρούμε ότι ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο, λόγω της θερινής περιόδου και της απουσίας του ΣΦΓΤ από τη Στέγη του (λόγω Ζέφυρου), λόγω της πιθανότητας άσκησης του «ιερού» δικαιώματος της ιδιοκτησίας που η Μητρόπολη επικαλείται σε κάθε ευκαιρία, λόγω επιδείνωσης των πιέσεων και απειλών, που όλο και περισσότερο γνωστοποιούνται.

Για το λόγο αυτόν, ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΝΟΜΙΚΟ ΑΓΩΝΑ με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την απαράδεκτη έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και κατ’ επέκταση για την αναστολή οποιασδήποτε διαδικασίας αλλαγής χρήσης και προσθήκης ορόφου στη Στέγη. Προσκαλούμε όσους μπορούν να συμβάλουν οικονομικά στον νομικό αυτό αγώνα και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που θα οργανωθούν.

Η ματαίωση των σχεδιασμών της Μητρόπολης είναι βέβαιη, αν οι κινητοποιήσεις συνεχισθούν με σύμπνοια και αποφασιστικότητα.

Σας καλούμε στη συνέχιση του κοινού αγώνα, έχοντας εμπιστοσύνη στους εκατοντάδες φίλους των Γραμμάτων και των Τεχνών της πόλης μας, στον απόηχο της ιστορικής πολιτιστικής παρουσίας του Συνδέσμου επί δεκαετίες, και στο δίκιο του αγώνα μας.

Καλούμε όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης μας, αυτούς που εξέφρασαν ήδη υποστήριξη στην αγώνα μας: Σύνδεσμο Φιλολόγων Καβάλας, την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ), τον Πολιτιστικό Σύλλογο KavaLatino Λατινοαμερικάνικης Κουλτούρας, τον Σκακιστικό Όμιλο Καβάλας, το ΠΝΕΥΜΑΘΛΟΝ, τον Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας, τους ΣυνΩΔΗπόρους, φορείς που θεώρησαν χρέος τους να αντισταθούν, καθώς και όλους τους άλλους, σε έμπρακτη αλληλεγγύη και σε οικονομική συνεισφορά. Τους καλούμε να έλθουν σε επαφή μαζί μας. Η ΣΤΕΓΗ είναι όλης της πόλης.

Το σύνθημα ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΓΗ θα πρέπει να διαπερνά όλη την Καβάλα».

Καβάλα, 28.5.2024
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ