Δημοτικό Φιλίππων: «Εκτόξευση» στο… διάστημα μέσω της πλατφόρμας eesa της NASA [φωτογραφίες]

Οι μαθητές του σχολείου υλοποίησαν καινοτόμα προγράμματα για το περιβάλλον, το κλίμα και τον ευρωπαϊκό δορυφορικό σταθμό ISS της ευρωπαϊκής NASA

Το ευρωπαϊκό etwinning πρόγραμμα GreenFluencer που υλοποιείται στο Δημοτικό Σχολείο των Φιλίππων το 2023-24 το παρότρυνε να εντοπίσει καινοτόμα προγράμματα με θέμα το περιβάλλον, ώστε οι μαθητές να κατακτήσουν την γνώσης με βιωματικό τρόπο. Ένα από τα καινοτόμα προγράμματα ήταν η πλατφόρμα της eesa  όπου κάθε εβδομάδα υπήρχαν δράσεις για το περιβάλλον και για το κλίμα, Όλο το επιχείρημα έγινε υπό την υποστήριξη του συμβούλου εκπαίδευσης της 3ης Περιφέρειας ΔΙΠΕ Καβάλας Χατζηκυριακού Γιάννη και την αιγίδα της ΔΙΠΕ Καβάλας.

Υλοποιήθηκαν για πρώτη φορά στον νομό Καβάλα από την πλατφόρμα της eesa της ευρωπαϊκής NASA οι παρακάτω δράσεις:

  1. Astro-pi Mission Space Lab
  2. Astro-pi Mission Zero
  3. Climate Detectives Kids 2023-24
  4. Mission X «Train like an astronaut»

1. To Astro-pi Mission Space Lab οι μαθητές/τριες προγραμμάτισαν κώδικα σε γλώσσα προγραμματισμού python για τον ευρωπαϊκό δορυφορικό σταθμό ISS της ευρωπαϊκής NASA (eesa). Δύο ομάδες υλοποίησαν το πρόγραμμα με θέμα να μετρηθεί η ταχύτητα του διαστημικού σταθμού με πραγματικές εικόνες από τον ίδιο δορυφορικό σταθμό ISS, επειδή όμως το σχολείο δεν διαθέτει raspberry pi οπότε δεν έτρεξε κανονικά, αλλά ελπίζουμε την νέα σχολική χρονιά να εξοπλιστεί το σχολείο μας και να το υλοποιήσουμε.

2. To Astro-pi Mission Zero οι μαθητές/τριες κατασκεύασαν εικόνες σε pixel (σε γλώσσα python) με θέμα για το περιβάλλοντος. Οι μαθητές όλοι μαζί έστειλα μήνυμα στον δορυφορικό σταθμό για την προστασία της γης SAVE EARTH αλλά και για τον εορτασμός της 25 Μαρτίου. Οι εικόνες θα εμφανιστούν στον ευρωπαϊκό σταθμού ISS τέλη του Ιουνίου. Με την εκπομπή της εικόνας θα λάβουν ένα πιστοποιητικό που δείχνει τη θέση του ISS δορυφόρου όπου εκτελέστηκε το πρόγραμμά τους.

  • Οι κατασκευές των παιδιών για τον δορυφόρο ISS στο youtube, και σε παρουσίαση
  • Χρόνια πολλά Ελλάδα
  • Μήνυμα για τη γη “Save Earth“

3. Στο Climate Detectives Kids 2023-24 οι μαθητές/τριες της Γ, Δ και Ε τάξης υλοποίησαν 3 δράσεις με θέμα το κλίμα και την κλιματική αλλαγή που εμφανίζεται στην γη. Δυστυχώς παρατήρησαν με την χρήση του micro:bit, πως το έδαφος των Φιλίππων για φέτος είναι άνυδρο.

Ορισμένες δράσεις :

  • Ο κύκλος του Νερού
  • Αύξηση του Φαινομένου Θερμοκηπίου
  • Το φως

4. Στο Mission X «Train like an astronaut» οι μαθητές του σχολείου υλοποίησαν δράσεις με θέμα εκπαίδευση αστροναυτών. Όπου οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν να εργάζονται ως αστροναύτες με την χρήση γαντιών, μπάλας, micro:bit κλ.π.

«Ευχαριστούμε θερμά την ευρωπαϊκή μονάδα eesa της NASA για τα καινοτόμα ευρωπαϊκά προγράμματα όπου έχει δημιουργήσει στην πλατφόρμα της και μπορούν να τα υλοποιήσουν οι μαθητές των δημοτικών σχολείων και τους κηδεμόνες και μαθητές του σχολείου μας όπου υποστηρίζουν τις καινοτόμες δράσεις που εντοπίζουν οι εκπαιδευτικοί» αναφέρει η ανακοίνωση του Σχολείου.