3ο Λύκειο Καβάλας: Στη «μάχη» της προστασίας των δασών από τις πυρκαγιές [φωτογραφίες]

Το Σχολείο συμμετείχε στη διακρατική Συνάντηση Erasmus+ για το Πρόγραμμα “Forest Fire Prevention” φιλοξενώντας σχολεία από Ευρώπη και Βαλκάνια

Το 3ο Γενικό Λύκειο Καβάλας φιλοξένησε από τις τις 13 έως τις 15 Μαΐου 2024 την τελική Διακρατική Συνάντηση για το έργο Forest Fire Prevention(Πρόληψη Δασικών Πυρκαγιών), στο πλαίσιο της σχολικής συνεργασίας Erasmus+ (2022-1-IT02-KA220-SCH-000088025).

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλα τα εταιρικά σχολεία, με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών, τη διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου και τον σχεδιασμό της μελλοντικής συνεργασίας. Συγκεκριμένα φιλοξενήσαμε εταίρους από τα παρακάτω Ευρωπαϊκά σχολεία:

  1. Ιstituto Istruzione Superiore LiceoMedi  (Ιταλία, Σικελία)
  2. Neriman Erol Yilmaz Sosyal Bilimler Lisesi (Τουρκία, Αττάλεια)
  3. VI Liceum Ogólnokształcąceim. Hugona Kołłątaja (Πολωνία, Λούμπλιν)
  4. ENSINUS-Estudos Técnicos e Profissionais SA (Πορτογαλία, Λισαβόνα)
  5. Instituto de Educación Secundaria Carmen de Burgos (Ισπανία, Αλμερία)

Η συνάντηση ξεκίνησε τη Δευτέρα 13 Μαΐου, με την τελετή υποδοχής στο σχολείο μας και ακολούθησε βιωματικό εργαστήριο για τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό του σχολείου μας κ. Δημητριάδου Μαρία, ΠΕ06. Το εργαστήριο επικεντρώθηκε στην χρήση των εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης  για την βελτίωση της μαθησιακής εμπειρίας και την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού υλικού ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των μαθητών. Η πρώτη μέρα έκλεισε με δείπνο καλωσορίσματος στο σπίτι της κ. Μεϊτανίδου Εριφύλης,ΠΕ04, όπου οι φιλοξενούμενοι απόλαυσαν παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα μαγειρεμένα με μεράκι από τις Ελληνίδες εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Την Τρίτη 14 Μαΐου, οι φιλοξενούμενοι περιηγήθηκαν στην πόλη της Καβάλας, επισκεπτόμενοι την Παναγία, το Ιμαρέτ και το Κάστρο. Το απόγευμα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης διάδοσης και διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου στην τοπική κοινωνία, πραγματοποιήθηκε δημόσια εκδήλωση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας, όπου παρουσιάστηκαν οι όλες οι συνεργατικές δραστηριότητες και τα επιτεύγματα των δύο ετών του προγράμματος.

Στις 15 Μαΐου, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων και το Βαπτιστήριο της Λυδίας. Το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της τελικής συνάντησης αξιολόγησης, συζητήθηκαν τα κύρια αποτελέσματα του έργου, οι προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν και τα επόμενα βήματα για τη μελλοντική συνεργασία. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με δείπνο αποχαιρετισμού, ενώ οι αποστολές αναχώρησαν από την πόλη μας στις 16 Μαΐου 2024.

Κύριος στόχος της συνάντησης ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας και της ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ των συμμετεχόντων σχολείων καθώς και η διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου προς ενημέρωση του ευρύτερου κοινού. Η εκδήλωση διάδοσης που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας παρουσίασε την πορεία και τα επιτεύγματα του έργου, την ιστοσελίδα του προγράμματος με όλες τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν (μπείτε εδώ), διαδραστικές εκθέσεις και εργασίες μαθητών. Η εκδήλωση είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας σχετικά με τη σημασία της πρόληψης δασικών πυρκαγιών και την εκπαίδευση σχετικά με τους στόχους και τις επιτυχίες του έργου.

Η διακρατική συνάντηση ενίσχυσε τις συνεργασίες και προώθησε τη διαπολιτισμική κατανόηση μεταξύ των συμμετεχόντων με στόχο την  πολιτιστική εμβάθυνση και την οικοδόμηση νέων συνεργασιών.

Τα κύρια επιτεύγματα της συνάντησης περιλαμβάνουν:

  • Την ενίσχυση της συνεργασίας και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των σχολείων-εταίρων για την εκπαίδευση στην πρόληψη δασικών πυρκαγιών
  • Τον εξοπλισμό των συμμετεχόντων με πολύτιμες γνώσεις και εργαλεία μέσω του εργαστηρίου για τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση
  • Την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σχετικά με τους στόχους και τα επιτεύγματα του έργου μέσω της εκδήλωσης διάδοσης
  • Την ενίσχυση των συνεργασιών και προώθηση της διαπολιτισμικής κατανόησης μέσω πολιτιστικών δραστηριοτήτων και κοινωνικών εκδηλώσεων
  • Τη διασφάλιση μιας ολοκληρωμένης ανασκόπησης της προόδου του έργου και καθορισμός ενός οδικού χάρτη για τη μελλοντική συνεργασία

Η Διακρατική Συνάντηση στην Καβάλα αποτέλεσε μια πολύτιμη πλατφόρμα για την ανταλλαγή γνώσεων, τη διάδοση του έργου και την οικοδόμηση συνεργασιών. Οι ποικίλες δραστηριότητες προσέφεραν μια πλούσια εμπειρία σε όλους τους συμμετέχοντες, συμβάλλοντας σημαντικά στην επιτυχία του έργου Forest Fire Prevention.

Τα αποτελέσματα του έργου θα συνεχίσουν να υλοποιούνται και να διαδίδονται στα συμμετέχοντα σχολεία και πέραν των χρονικών ορίων εκπόνησης του προγράμματος καθώς αποτελούν πηγή σημαντικών γνώσεων και πρακτικών που είναι διαχρονικά ωφέλιμες.