Τέσσερα σχολεία της Καβάλας «απέναντι στις μονομερείς αποφάσεις που επηρεάζουν αρνητικά τη μόρφωση των παιδιών μας»

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών για τις επικείμενες συγχωνεύσεις τάξεων Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Καβάλας

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών για τις επικείμενες συγχωνεύσεις πρώτης και δεύτερης τάξης Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Καβάλας, ζητώντας εξηγήσεις από τους φορείς που έλαβαν αυτήν την απόφαση, η οποία θεωρούν ότι «επηρεάζει αρνητικά τη μόρφωση των παιδιών».

Η ανακοίνωση των Σχολείων

Είμαστε απέναντι σε αιφνιδιαστικές και μονομερείς αποφάσεις που επηρεάζουν αρνητικά τη μόρφωση των παιδιών μας!

Τις τελευταίες ημέρες έχει προκύψει ένα πολύ σοβαρό θέμα με την υποβάθμιση Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Καβάλας για το σχολικό έτος 2024-2025.

Με την με αριθμ. Φ.11.2/2563 (20/06/2024) απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας, το 7ο Δημοτικό Σχολείο (Παναγία), το 14ο Δημοτικό Σχολείο (Προφήτης Ηλίας) και το 17ο Δημοτικό Σχολείο (Αγ. Παρασκευή) υποβαθμίζονται από 6θέσια σε 5θέσια και το Δημοτικό Σχολείο Φιλίππων από 6θέσιο σε 4θέσιο.

Σε σχέση με το θέμα αυτό, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Η απόφαση αυτή ελήφθη από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση. Μάλιστα, όλο το προηγούμενο διάστημα, η Διεύθυνση διαβεβαίωνε ορισμένα από τα σχολεία ότι δεν επρόκειτο να γίνει καμία μεταβολή για το έτος 2024-2025.

Απέναντι σε μία τέτοια αιφνιδιαστική και μονομερή απόφαση, ήταν “μονόδρομος” για τους Συλλόγους Γονέων των υποβαθμιζόμενων Δημοτικών Σχολείων να καταθέσουμε εξώδικη διαμαρτυρία – αίτηση θεραπείας κατά της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας, προκειμένου να ανακαλέσει την απόφαση αυτή και να ξεκινήσει μία δομημένη και συντεταγμένη συζήτηση για το πώς μπορούν οι σχολικές μονάδες που υποβαθμίζονται να στηριχθούν, ώστε να διατηρηθούν στη βαθμίδα του 6/θέσιου και να συνεχίζουν να παρέχουν ποιοτική εκπαίδευση στα παιδιά μας.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας οφείλει να σεβαστεί το πλαίσιο που θέτει η Υπουργική Απόφαση με αριθ. 170405/ΓΓ1 (ΦΕΚ Β 6273/28.12.2021) άρθρ.1 παρ.8, η οποία προβλέπει ότι οι Διευθυντές Εκπαίδευσης οφείλουν να «ενεργούν γενικότερα με γνώμονα την αρχή ότι η διοίκηση της εκπαίδευσης πρέπει να ασκείται όχι μόνο με την εφαρμογή νομικών διατάξεων και επιστημονικών αρχών, αλλά και με την αντίληψη της υποχρέωσης για την εξυπηρέτηση των πολιτών και της κοινωνίας».

Όπως επίσης, οφείλει να εφαρμόσει τη σαφή Γενική Επισήμανση της Εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας με αριθ. 118145/ΓΔ4 – 20/10/2023 «Μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχ. έτος 2024-2025», η οποία ορίζει τα εξής: «Κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διατύπωση της καλύτερης δυνατής πρότασης προς όφελος των μαθητών/τριών και της εκπαίδευσης και την αποφυγή εκ των υστέρων διαμαρτυριών».

Απορία προκαλεί η επιλογή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας να προτάξει ως προτεραιότητα τη συγχώνευση της Α’ και Β’ τάξης των θιγόμενων Δημοτικών Σχολείων.

Εμείς γνωρίζουμε πως η συνδιδασκαλία Α’ και Β’ τάξης έρχεται σε αντίθεση με τον προγραμματισμό των μαθημάτων όπως ορίζει το άρθρο 3 του ν. 4692/2020 (Α΄111) και πως σε 5/θέσιο σχολείο δεν προβλέπεται συνδιδασκαλία Α΄ και Β΄ τάξεων, η οποία είναι αποδεκτή μόνο ως τρίτη επιλογή και όχι ως πρώτη.

Η Διεύθυνση οφείλει να δώσει εξηγήσεις:

  • γιατί προέταξε την αντιπαιδαγωγική συγχώνευση της Α’ και Β’ τάξης, ενώ αυτή δεν προβλέπεται;
  • σε τι αποσκοπεί τελικά η επιλογή αυτή, δεδομένου πως μία τέτοια συγχώνευση θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη «διαρροή» μαθητών από τα υποβαθμιζόμενα Δημοτικά Σχολεία, οδηγώντας τα τελικά σε οριστικό κλείσιμο;

Τέλος, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας οφείλει να δώσει εξηγήσεις για ποιον λόγο απέκρυψε τη διαφωνία του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου (ΠΥΣΠΕ) στην επίσημη απόφαση με την οποία υποβαθμίζονται τα Σχολεία μας.

Η απόκρυψη της διαφωνίας ενός υπηρεσιακού οργάνου σε μία απόφαση συνιστά πλήγμα για την αρχή της Διαφάνειας που πρέπει να διέπει τις αποφάσεις της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας και εγείρει ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της ενέργειας αυτής.

Καταλήγοντας, ζητούμε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καβάλας τα εξής:

  • Να ανακαλέσει την απόφαση για υποβάθμιση των Σχολείων μας
  • Να εφαρμόσει τη Γενική Επισήμανση του Υπουργείου Παιδείας και να ξεκινήσει έναν δομημένο και συντεταγμένο διάλογο και με τους Συλλόγους Γονέων, ως θεσμοθετημένους εταίρους της εκπαιδευτικής κοινότητας, για το μέλλον των σχολικών μονάδων στον Δήμο μας

Όλοι γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε το πολύ σοβαρό πρόβλημα μείωσης του μαθητικού πληθυσμού στην περιοχή μας. Μπροστά σε αυτό έρχονται ή θα έλθουν αντιμέτωπα όλα τα σχολεία του Δήμου μας, ακόμη και αυτά που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό της Καβάλας, γεγονός που θα σημάνει τη γενικότερη παρακμή της πόλης.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο λοιπόν, οι αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον των σχολικών μονάδων, και φυσικά των παιδιών μας, δεν μπορούν να λαμβάνονται μονομερώς, αιφνιδιαστικά και σε βάρος της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και ενός υγιούς σχολικού περιβάλλοντος.

Ωστόσο, ο διάλογος θα πρέπει να έχει στόχο να αποφευχθούν συγχωνεύσεις τάξεων και κλείσιμο σχολείων και να εφαρμοστούν οι βέλτιστες λύσεις που θα αναβαθμίζουν την παιδεία και τη μόρφωση των παιδιών μας.

Τα Διοικητικά Συμβούλια:

  • 7ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας
  • 14ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας
  • 17ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας
  • Δημοτικού Σχολείου Φιλίππων