Τον δρόμο του Αρείου Πάγου παίρνει η διάσωση της πρώτης κατοικίας

Το ζήτημα αφορά σε 100.000 δανειολήπτες οι οποίοι προσπαθούν μέσω της υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη να διασώσουν την πρώτη κατοικία τους-Ψήφισμα από τους πολίτες για τη στήριξη των δανειοληπτών

Τον ανώτατο δικαστικό δρόμο παίρνει η διχογνωμία που έχει προκύψει για τον υπολογισμό των τόκων στα δάνεια που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, με τον Άρειο Πάγο να καλείται να αποφανθεί αν οι τόκοι που καταβάλλονται κάθε μήνα (ενσωματωμένοι στις μηνιαίες δόσεις) πρέπει να υπολογίζονται επί της μηνιαίας δόσης ή επί του ανεξόλητου υπολοίπου του δανείου.

Η απόφαση που θα εκδοθεί αφορά σε 100.000 δανειολήπτες, καθώς από τον υπολογισμό των τόκων θα επηρεαστεί σημαντικά η διαμόρφωση της μηνιαίας δόσης που πληρώνουν, καθώς και ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου.

Όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί πολλές δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες υιοθετούν τη μία ή την άλλη άποψη, επιτείνοντας την σύγχυση:

  • Οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων (servicers), υπολογίζουν τώρα τον τόκο επί του συνόλου της οφειλής και όχι πάνω στη μηνιαία δόση, με αποτέλεσμα τελικά η δόση να υπερδιπλασιάζεται
  • Kατά την αντίθετη άποψη. η ορθή ερμηνεία του άρθρου 9 παρ. 2 του ν. 3689/2010 επιβάλλει το επιτόκιο να υπολογίζεται επί κάθε μηνιαίας δόσης

Τη δεύτερη άποψη υποστηρίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος κατέθεσε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των δανειοληπτών. Στο σκεπτικό της παρέμβασης σημειώνεται ότι το ποσό των τοκοχρεολυτικών δόσεων κάθε δανειολήπτη καθορίσθηκε από το δικαστήριο με βάση τις οικονομικές δυνατότητές του, οι οποίες, αν ανατραπούν, κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του.

Τονίζεται, επίσης, ότι σκοπός του ν. 3689/2010 είναι η επανένταξη του υπερχρεωμένου δανειολήπτη στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Με τις μηνιαίες δόσεις δεν πρέπει να επέρχεται εξαθλίωση του δανειολήπτη, πράγμα που θα συμβεί αν επικρατήσει η άποψη των servicers.

Την περασμένη Τρίτη 5 Νοεμβρίου συνεδρίασε η Τριμελής Επιτροπή του Αρείου Πάγου επί του προδικαστικού ερωτήματος που απηύθυνε το Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων αναφορικά με τον τοκισμό των τοκοχρεολυτικών δόσεων των δανειοληπτών-οφειλετών, που έχουν οριστεί με αποφάσεις Ειρηνοδικείων στην περίπτωση διάσωσης της πρώτης κατοικίας.

Αξίζει, παράλληλα, να επισημανθεί πως ο Αστικός Κώδικας της χώρας ορίζει ότι, όταν μια απαίτηση υπαχθεί σε δικαστική ρύθμιση, σταματάει να ισχύει η μέχρι τότε εξωδικαστική ρύθμιση ή σύμβαση και ο τόκος υπολογίζεται με βάση όσα ορίζονται στα άρθρα αυτού.

Σημειωτέον, έχει ξεκινήσει και συλλογή υπογραφών η οποία γίνεται εδώ για τη δικαίωση των δανειοληπτών.