Η Καβάλα στο… πιάτο: Θεματικό εργαστήριο με τίτλο «Αυθεντικοί γαστρονομικοί προορισμοί»

Αναλυτικά οι εισηγήσεις και οι παρεμβάσεις σχετικά με την προώθηση της τοπικής γαστρονομίας

Η Αναπτυξιακή Καβάλας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α. διοργανώνει Θεματικό Εργαστήριο με τίτλο «Αυθεντικοί γαστρονομικοί προορισμοί» την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025.

Το θεματικό εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο εστιατόριο “YALOS” στην Καβάλα και θα αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου της περιοχής. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, φορείς και επιχειρηματίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού και της τοπικής διατροφικής παράδοσης.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εισηγήσεις και παρεμβάσεις σχετικά με την προώθηση της τοπικής γαστρονομίας, την αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων, καθώς και τις σύγχρονες τάσεις στον τομέα του γαστρονομικού τουρισμού. Παράλληλα, θα υπάρξει γευσιγνωσία με αυθεντικές τοπικές γεύσεις, βασισμένες σε αγνά υλικά από παραγωγούς της περιοχής.

Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διακρατικού σχεδίου συνεργασίας Local Tour, το οποίο αφορά στη διακρατική συνεργασία μεταξύ 22 Ομάδων Τοπικής Δράσης από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι η ανάπτυξη τοπικών, ενδοπεριφερειακών και διακρατικών δράσεων συλλογικού ενδιαφέροντος, με στόχο τη δημιουργία ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στον τομέα του γαστρονομικού πολιτισμού. Το σχέδιο συνεργασίας χρηματοδοτείται από το Υπομέτρο 19.3 του ΠΑΑ 2014-2020, στο πλαίσιο των Τοπικών Προγραμμάτων LEADER των εταίρων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι οι ωφελούμενοι να αποτελούν επιχειρηματίες, φορείς, εργαζόμενους αλλά και παραγωγούς τοπικών προϊόντων από την περιοχή της Καβάλας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά, ημέρες και ώρες γραφείου, στο τηλέφωνο: 2510 620 459 και στο email: [email protected]

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου

Συνεδρία: Το σχέδιο συνεργασίας LOCAL TOUR
Συντονιστής: Λαψάτη Παγώνα (ΤΟ ΒΗΜΑ)

  • 10:30-11:00 Προσέλευση συμμετεχόντων-Εγγραφές. Ευφροσύνη Αγιομαμίτου, Στέλεχος Αναπτυξιακής Καβάλας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α.
  • 11:00-11:15 Υποδοχή/Καλωσόρισμα συμμετεχόντων. Λαψάτη Παγώνα (ΤΟ ΒΗΜΑ)
  • 11:15-11:30 Παρουσίαση του διακρατικού σχεδίου συνεργασίας LOCAL TOUR. Μιχάλης Σκορδάς, Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακή Καβάλας Α.Α.Ε Ο.Τ.Α
  • 11:30-12:00 «Βιώσιμη γαστρονομία: Η γεύση συναντά το περιβάλλον! Η χρήση εποχιακών και
    ντόπιων πρώτων υλών και προϊόντων για ένα βιώσιμο γαστρονομικό μέλλον». Δημήτρης Βρατίδης, Σεφ και εκπαιδευτής ενηλίκων στο ΣΑΕΚ Καβάλας
  • 12:00-12:20 «Εστίαση και τοπικό προϊόν: Συνοδοιπόροι ή άσπονδοι φίλοι;». Γιώργος Συρόπουλος, Πρόεδρος Συλλόγου Εστιατόρων Καβάλας
  • 12:20-12:40 «Αναδεικνύοντας τον Κουραμπιέ: Η Δύναμη της Παράδοσης στη Σύγχρονη Αγορά». Πρόδρομος Ιωσηφίδης, Ιδιοκτήτης της επιχείρησης «Κουραμπιέδες ΙΩΣΗΦΙΔΗ»
  • 12:40-13:00 «Από τη Γη στο Πιάτο: Η δύναμη των τοπικών γεύσεων και των πολυλειτουργικών
    αγροκτημάτων». Απόστολος Αδάλιαλης, Τυροκόμος-Κτηνοτρόφος, Ιδιοκτήτης «Φάρμα Μουσθένης»
  • 13:00-13:30 Διάλειμμα

Βιωματική Εμπειρία-Υπαίθρια Κουζίνα

  • 13:30-17:30 Ο σεφ Δημήτρης Βρατίδης, εκπαιδευτής ενηλίκων στο ΣΑΕΚ Καβάλας, θα προσφέρει μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία στο πλαίσιο του Local Tour, συνδυάζοντας την παράδοση με τη δημιουργικότητα. Μέσα από μια υπαίθρια κουζίνα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να γευτούν αυθεντικές συνταγές, που αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα και την πολιτισμική γαστρονομική ταυτότητα της περιοχής

Οι συνταγές του Σεφ Δημήτρη Βρατίδη

  • Αλμυροί Λουκουμάδες
    Μια πρωτότυπη παραλλαγή του κλασικού γλυκού, σε αλμυρή εκδοχή.
    Συνδυασμένοι με τοπικό τυρί ή κάποιο τοπικό αλλαντικό για μια ισορροπία γεύσεων.
  • Μους χαλβά
    Μια πιο ελαφριά, αέρινη εκδοχή του αγαπημένου χαλβά Παγγαίου, πιθανώς με βάση ταχίνι ή σιμιγδάλι.
    Ιδανικό ως επιδόρπιο που συνδυάζει την παράδοση με μια πιο μοντέρνα παρουσίαση.
  • Σαλάτα τύπου ταμπουλέ με φασόλια Νέστου, ντομάτα, αγγούρι και ακτινίδιο Νέστου
    Αντί για πλιγούρι, χρησιμοποιούνται φασόλια Νέστου, προσδίδοντας μια μοναδική τοπική ταυτότητα στη συνταγή. Το ακτινίδιο Νέστου δίνει μια δροσερή, γλυκόξινη νότα, κάνοντας το πιάτο πιο ενδιαφέρον και γαστρονομικά πρωτότυπο. Ισορροπία γεύσεων: πρωτεΐνη από τα φασόλια, οξύτητα από την ντομάτα, δροσιά από το αγγούρι και φυτικές ίνες από το ακτινίδιο.
  • Πατατόσουπα (με πατάτες Λεκάνης) και τσιπς παστουρμά
    Μια βελούδινη σούπα από τις ξακουστές πατάτες Λεκάνης, γνωστές για τη νοστιμιά τους. Το τσιπς παστουρμά προσθέτει ένταση, αλμύρα και τραγανή υφή, κάνοντας τη
    σούπα πιο γευστικά σύνθετη.

Τι κάνει αυτή τη γευστική εμπειρία ξεχωριστή;

  • Ανάδειξη τοπικών προϊόντων: Όλα τα πιάτα βασίζονται σε υλικά από την περιοχή της Καβάλας
  • Συνδυασμός παράδοσης και καινοτομίας: Γνωστές συνταγές με τοπικές πινελιές και μοντέρνες τεχνικές
  • Βιωματική εμπειρία: Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τη διαδικασία προετοιμασίας και να γευτούν αυθεντικές δημιουργίες από τον σεφ

Το Θεματικό Εργαστήριο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας με τίτλο: “LOCAL TOUR” (Υπομέτρο 19.3 CLLD/LEADER) στο πλαίσιο υλοποίησης του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER Καβάλας.