Ακαδημαϊκές γέφυρες συνεργασίας μεταξύ Καβάλας και Βουλγαρίας

Επίσκεψη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Gabrovo στον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, που διοργανώνει το Τμήμα Φυσικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σήμερα Τετάρτη 19 Ιουνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θεόδωρος Μαρκόπουλος δέχθηκε στο γραφείο του τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Gabrovo Dr. Iliya Zhelezarov και τους συνεργάτες του, τους οποίους συνόδευε ο Δρ. Νικόλαος Βορδός, πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής του ΔΠΘ και ο Eπικ. Kαθ. Παναγιώτης Κόγιας, επιστημονικός υπεύθυνος του Συνεδρίου.

«Καλωσορίζω στην Καβάλα τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Gabrovo την Βουλγαρίας, Dr. Iliya Zhelezarov και τους συνεργάτες του. Είναι ιδιαίτερη τιμή η επίσκεψή σας στην Καβάλα και στο κτίριο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Μας ενδιαφέρει η συνεργασία τόσο σε επίπεδο χωρικό, καθώς οι Βουλγαρία και η Ελλάδα είναι πλέον σύμμαχες χώρες στα πλαίσια της Ε.Ε. και οπωσδήποτε μας ενδιαφέρει η συνεργασία σε πανεπιστημιακό και ακαδημαϊκό επίπεδο. Είμαστε ικανοποιημένοι που το Πανεπιστήμιο στην Καβάλα ανήκει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πιστεύουμε ότι τόσο το τμήμα Φυσικής, του οποίου παρίσταται ο πρόεδρος του κ.Βορδός, αλλά και το Πανεπιστήμιο του Gabrovo θα συνεχίσουν να έχουν μια παραγωγική διαδικασία σε όλους τους τομείς», ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος.

Στην αντιφώνηση του ο κ. Zhelezarov ευχαρίστησε για την πρόσκληση και μίλησε με θερμά λόγια για την συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στα πανεπιστήμια, σε επίπεδο φοιτητών. Μάλιστα όπως είπε, στη συνάντηση παρίσταται και ο πρώτος φοιτητής τους από αυτή τη συνεργασία. Ο κ. Zhelezarov επισήμανε ότι παρίσταται στη συνάντηση και ο πρώην πρύτανης ο οποίος τώρα έχει αναλάβει την οργάνωση ενός τεχνολογικού πάρκου. Στη Βουλγαρία υπάρχουν δυο τεχνολογικά πάρκα, το ένα στην Σόφια και το άλλο στο Gabrovo. Τέλος κάλεσε τον κ. Μαρκόπουλο να επισκεφτεί το Gabrovo ανταποδίδοντας την επίσκεψη.

Επίσης σε δηλώσεις του ο κ. Βορδός, μίλησε για την συνεργασία των δυο πανεπιστημίων, αλλά και για συνέδριο στο οποίο υπάρχουν πολλές συμμετοχές όπως από ΗΠΑ, Κίνα κ.α.

Ο κ. Μαρκόπουλος δώρισε στον κ. Zhelezarov ένα αντίγραφο ειδωλίου από τις ανασκαφές της αρχαίας Νεάπολης και ένα φωτογραφικό λεύκωμα με τα όμορφα τοπία της Ανατολικής Μακεδονίας, με προσωπική αφιέρωση, ως ανάμνηση της επίσκεψης. Ο κ. Zhelezarov πρόσφερε στον κ. Μαρκόπουλο ένα κρασί, ξεχωριστής ποιότητας από την περιοχή τους και ένα ημερολόγιο του πανεπιστημίου του Gabrovo.