KKE Καβάλας: Μαζική και ουσιαστική συζήτηση με τον Δήμο Κουμπούρη

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων, μίλησε σε συγκέντρωση φίλων και μελών του κόμματος

Ιδιαίτερα μαζική, με ουσιαστική συζήτηση που εξέφρασε την αμφισβήτηση στην κυρίαρχη πολιτική, ήταν η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα με ομιλητή τον Δήμο Κουμπούρη, υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων.

Ο Δήμος Κουμπούρης παρουσίασε την εξέλιξη διαχρονικά της Ε.Ε. από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, αναδεικνύοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της: ότι πρόκειται για μια ένωση του κεφαλαίου, των εκμεταλλευτών, των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού, που στέκεται απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νεολαίας, των λαών της Ευρώπης. Ότι ειδικά σήμερα εξελίσσεται στην ΕΕ του πολέμου.

Ιδιαίτερα στάθηκε στα ζητήματα που αφορούν τους συνταξιούχους: τη διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων στην Ελλάδα, στη βάση των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων και οδηγιών, που χειροτέρεψαν συνεχώς τη θέση τους. Πώς αυτό εκφράζεται με τις διαδοχικές ονομαστικές και πραγματικές μειώσεις των συντάξεων, που συνδυάζονται με την ακρίβεια, την φορολόγηση, την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας και στα φάρμακα, τη συνολικά επιβαρυνόμενη κατάσταση του βιοτικού επιπέδου της εργατικής – λαϊκής οικογένειας.

Με παραδείγματα από τις κυβερνήσεις όλων των τελευταίων δεκαετιών, ανέδειξε τις ευθύνες των κομμάτων της αντιλαϊκής διαχείρισης του συστήματος, που και σήμερα επιχειρούν να χειραγωγήσουν τη λαϊκή ψήφο. Πώς ναρκοθέτησαν και οδήγησαν στην ιδιωτικοποίηση το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με την λευκή βίβλο της Ε.Ε. και την διαδοχική της εφαρμογή το 1992 με το νόμο Σιούφα (ΝΔ), αργότερα το νόμο Ρέππα (ΠΑΣΟΚ), το νόμο Πετραλιά (ΝΔ), τις αλλαγές Κουτρουμάνη (ΠΑΣΟΚ) και Βρούτση (ΝΔ), για να βάλει την ταφόπλακα ό νόμος Κατρούγκαλου (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) το 2016. Έφεραν στο ασφαλιστικό τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και τα επαγγελματικά ταμεία. Όλοι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, Ε.Ε.,ελληνικές εργοδοτικές οργανώσεις, όπως ο ΣΕΒ, προωθούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια τις αντιασφαλιστικές ανατροπές. Ήταν η κοινή στρατηγική τους για τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης, γι’ αυτό κι επικρότησαν τον νόμο ΣΥΡΙΖΑ- Κατρούγκαλου που υλοποιούσε τις επιταγές τους για ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Η ΝΔ, ενώ το 2019 προεκλογικά δήλωνε ότι θα καταργήσει το Νόμο Κατρούγκαλου, όχι μόνο δεν τον κατάργησε αλλά φρόντισε να τον θωρακίσει νομικά όπου υπήρχαν «αδυναμίες». Στόχος τους είναι να παραδοθούν τα αποθεματικά των ταμείων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και να απαλλαγεί η κυβέρνηση και η εργοδοσία από τα βάρη της κοινωνικής ασφάλισης, να γίνει ακόμη πιο φθηνή η εργατική δύναμη. Πρόσβαση στο ασφαλιστικό θα έχει μόνο όποιος έχει να πληρώσει. Νομιμοποιήθηκαν όλες οι ανατροπές σε βάρος των συνταξιούχων και ασφαλισμένων την προηγούμενη δεκαετία.

Ο Δήμος Κουμπούρης στάθηκε στη διέξοδο που οι συνταξιούχοι έχουν δείξει με την πάλη και τον αγώνα τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, διέξοδος που μπορεί να πλατύνει με την ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές. Κάλεσε τους δεκάδες συνταξιούχους που συμμετείχαν στη σύσκεψη, συνταξιούχοι πολλών κλάδων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και με διαφορετικές πολιτικές καταβολές, να κάνουν πράξη αυτό που έχουν ήδη σκεφτεί: να συμβάλλουν στο δυνάμωμα της ελπίδας, δυναμώνοντας το ΚΚΕ.

(Δελτίο Τύπου)