Με την αποχή που άγγιξε το 60% να είναι η «πρώτη δύναμη» ολοκληρώθηκαν οι Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, με τους Έλληνες να στέλνουν τους υποψήφιους 8 κομμάτων στην Ευρωβουλή.
Πρώτο κόμμα αναδείχτηκε η Νέα Δημοκρατία με 28 %, καταγράφοντας όμως σημαντικές απώλειες σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Την δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ποσοστό 14,9% και την τρίτη το ΠΑΣΟΚ με 12,9%. Μάχη για την τέταρτη θέση έδωσαν το ΚΚΕ με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η οποία συγκέντρωσε 9,5%, έναντι 9,3% του Κομμουνιστικού Κόμματος. Την είσοδό τους στην Ευρωβουλή εξασφαλίζουν επίσης η Νίκη με 4,4%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,4 και η Φωνή Λογικής, η οποία συγκέντρωσε 3,1%.
Με βάση τα αποτελέσματα, από την ενσωμάτωση που πλησίασε το 96%, η Νέα Δημοκρατία εκλέγει 7 ευρωβουλεύτες, ο ΣΥΡΙΖΑ 4, το ΠΑΣΟΚ 3, η Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ από 2 η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας και η Φωνή Λογικής από 1.
Το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Ευρωβουλής διαμορφώνεται αθροιστικά στο 14,55%, εκ των οποίων το ΜέΡΑ25 λαμβάνει 2,39%, η Νέα Αριστερά 2,37%, οι Πατριώτες 1,46%, οι Δημοκράτες 1,40% και ο Κόσμος 1,02%.
Ποιοι εκλέγονται Ευρωβουλευτές
Aπό τη Νέα Δημοκρατία ο Γιώργος Αυτιάς έχει εξασφαλίσει την πρωτιά, καθώς η διαφορά του από τους συνυποψηφίους του διαρκώς αυξάνεται. Εκλέγονται επίσης ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Φρέντι Μπελέρης, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, η Ελίζα Βόζενμπεργκ, η Ελενώρα Μελέτη και ο Δημήτρης Τσιόδρας.
Στον ΣΥΡΙΖΑ οι αποστάσεις είναι μικρότερες, αλλά δεν φαίνεται πως θα σπάει η τετράδα που αποτελείται από τον Κώστα Αρβανίτη, τον Νικόλα Φαραντούρη, τον Νίκο Παππά και την Έλενα Κουντουρά.
Στο ΠΑΣΟΚ, υπάρχει «μάχη» κυρίως για την τρίτη θέση, αν και ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου φαίνεται πως θα αφήσει εκτός τον Φίλιππο Σαχινίδη και θα ακολουθήσει στις Βρυξέλλες τον Νίκο Παπανδρέου και τον Γιάννη Μανιάτη.
Ποια είναι τα «προπύργια» των κομμάτων
Μπλε βάφτηκε ο χάρτης της Ελλάδας, καθώς η ΝΔ προηγείται σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, εκτός από δύο στην Κρήτη, όπου προηγείται το ΠΑΣΟΚ και δύο στη Θράκη, όπου την πρωτιά κέρδισε το μουσουλμανικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας.
Η ΝΔ πέτυχε τα υψηλότερα ποσοστά στο παραδοσιακό εκλογικό «κάστρο» της, τη Λακωνία, με 35,19%, ωστόσο έχασε 7,64% σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές.
Ποσοστά πάνω από 30% έλαβε σε άλλες 13 εκλογικές περιφέρειες, με τις υψηλότερες επιδόσεις να καταγράφονται στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, στη Χίο, στην Ανατολική Αττική, την Καρδίτσα και την Α’ Πειραιώς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν προηγείται σε καμία περιφέρεια, καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά του στην Άρτα με 22,71%, (αλλά με -12,07% σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές) και ακολουθούν η Κεφαλλονιά (20,46%), η Κέρκυρα (19,22%), ο Δυτικός Τομέας Αθηνών (18,86%) η Αχαΐα (18,45%) και η Β’ Πειραιώς (18,30%).
Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε την πρώτη θέση στο Λασίθι με 29,41% και στο Ηράκλειο με 26,63%, ενώ υψηλά ποσοστά ελαβε και στο Ρέθυμνο με 25,28% και στην Ηλεία με 22,91%.
Σε έξι εκλογικές περιφέρειες η Ελληνική Λύση κατέλαβε τη δεύτερη θέση και έλαβε ποσοστά από 18,48% έως 15, 61%. Πρόκειται για τις εκλογικές περιφέρειες Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Β’ Θεσσαλονίκης, Σερρών και Δράμας.
Αντίστοιχα, το ΚΚΕ έλαβε τα υψηλότερα ποσοστά του και κατέλαβε τη δεύτερη θέση σε τρία παραδοσιακά εκλογικά «κάστρα» του, συγκεκριμένα σε Σάμο (20,39%), Ζάκυνθο (17,87%) και Λέσβο (15,58%).
Η «Νίκη» έλαβε το υψηλότερο ποσοστό της στην Πιερία με 10,48%, η Πλεύση Ελευθερίας στη Β’ Πειραιώς με 4,56% και η Φωνή Λογικής στον Έβρο με ποσοστό 6,40%.