Μαρία Βαρύτη: Αγανάκτηση για την προτεινόμενη «λύση» Τσάκαλου στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων

«Οι απόψεις του Αντιδημάρχου Παγγαίου δεν αρμόζουν σε έναν πολιτισμένο Δήμο» - Να πάρει άμεσα θέση ο Δήμαρχος Φίλιππος Αναστασιάδης!

Διαδημοτική σύσκεψη για το θέμα της διαχείρισης αδέσποτων ζώων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024 στο Δημαρχείο της Καβάλας, με τη συμμετοχή Αντιδημάρχων Προστασίας Ζώων Συντροφιάς από τους Δήμους Καβάλας, Δράμας, Παγγαίου, Νέστου, Δοξάτου και Θάσου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας, μετά τη συζήτηση για τους τρόπους επίλυσης του ζητήματος με τη συνδρομή φορέων και φιλοζωικών σωματείων, «αποφασίστηκε να αποσταλεί υπόμνημα με τις προτάσεις όλων των Δήμων προς την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών».

Στον απόηχο της Διαδημοτικής Σύσκεψης για τα αδέσποτα, το Φιλοζωικό Σωματείο «Αίσωπος» της Καβάλας κατήγγειλε ότι στο πλαίσιό της διατυπώθηκε από τον Αντιδήμαρχο Παγγαίου Κώστα Τσάκαλο ένα «τρομακτικό υπονούμενο» που, ούτε λίγο ούτε πολύ, «προτείνει» την ευθανασία σκυλιών που φιλοξενούνται στα καταφύγια ως… «λύση» στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων [διαβάστε την ανακοίνωση πατώντας εδώ]!

Η επικεφαλής της παράταξης «Ξεκινάμε…» του Δήμου Παγγαίου Μαρία Βαρύτη τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «Οι απόψεις του κ. Τσάκαλου δεν αρμόζουν σε έναν πολιτισμένο Δήμο» και καλεί τον Δήμαρχο Φίλιππο Αναστασιάδη να πάρει θέση για τα όσα είπε στην επίμαχη σύσκεψη ο κ. Τσάκαλος.

Διαβάστε την ανακοίνωση Βαρύτη:

«Με έκπληξη και αγανάκτηση πληροφορήθηκα την τοποθέτηση του Αντιδημάρχου και υπεύθυνου για τα αδέσποτα στον Δήμο Παγγαίου, κ. Κώστα Τσάκαλου, σε συνάντηση Αντιδημάρχων στην Καβάλα, για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την διαχείριση τους.

Σύμφωνα με καταγγελίες φιλοζωικών οργανώσεων, «ο Αντιδήμαρχος Παγγαίου, πρότεινε την ευθανασία των αδέσποτων ζώων, ως λύση στο πρόβλημα, χρησιμοποιώντας μάλιστα απαγορευμένα σκευάσματα.

Αυτές οι δηλώσεις και η προτεινόμενη προσέγγιση δεν είναι μόνο απάνθρωπες και παράνομες, αλλά αμαυρώνουν και τη φήμη του Δήμου Παγγαίου, σε διεθνές επίπεδο».

Είναι αυτονόητο ότι ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Παγγαίου και ως Δημοτική Σύμβουλος:

  • Εκφράζω την έντονη αντίθεσή μου για την “λύση” που πρότεινε ο κ. Τσάκαλος.
  • Θεωρώ ότι η «λύση» αυτή, είναι απαράδεκτη και σε κάθε περίπτωση δεν αρμόζει σε έναν πολιτισμένο δήμο, σε έναν δήμο “πρότυπο” όπως διατείνεται ο Δήμαρχος κ. Φίλιππος Αναστασιάδης.
  • Καλώ τον κ. Τσάκαλο να ανακαλέσει τη δήλωσή του και ταυτόχρονα να δείξει έμπρακτα ότι είναι σε θέση να επιτελέσει τον ρόλο του ως υπεύθυνου Αντιδημάρχου για τα αδέσποτα, με ενέργειες που θα αποσκοπούν στην ευζωία τους, όπως προβλέπει ο σχετικός Νόμος και όχι στην βάρβαρη και βάναυση εξαφάνισή τους.
  • Ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης συμφωνεί με τις απόψεις του Αντιδημάρχου του;
  • Κι αν δεν συμφωνεί τι θα κάνει γι’ αυτό;

Η δική μας άποψη είναι απέναντι στο Περιβάλλον και τα Αδέσποτα Ζώα είναι ξεκάθαρη. Την έχουμε διατυπώσει και προεκλογικά και την διατυπώνουμε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα όργανα του Δήμου μας, εκφράζοντας πιστεύουμε την άποψη της πλειοψηφίας των συνδημοτών μας!

Όσον αφορά στην διαχείριση των αδέσποτων ζώων, θεωρούμε ότι είναι ένα σοβαρό ζήτημα που απαιτεί υπεύθυνες και ηθικές λύσεις, και όχι βάρβαρες πρακτικές που δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες μιας σύγχρονης κοινωνίας».

Μαρία Βαρύτη
Επικεφαλής της παράταξης «Ξεκινάμε…»
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Παγγαίου