ΣΥΡΙΖΑ/Προοδευτική Συμμαχία Καβάλας: Ξεδιπλώνεται το επιτελικό σχέδιο της ΝΔ για υποβάθμιση της δημόσιας Εκπαίδευσης

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του κόμματος για τη συγχώνευση τμημάτων και τη συρρίκνωση Δημοτικών Σχολείων

Ανακοίνωση εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη συγχώνευση τμημάτων και τη συρρίκνωση Δημοτικών Σχολείων, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «το επιτελικό σχέδιο της ΝΔ για υποβάθμιση της δημόσιας Εκπαίδευσης με λιγότερα τμήματα, σχολεία και εκπαιδευτικούς, ξεδιπλώνεται κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερο».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Καβάλας

Το επιτελικό σχέδιο της ΝΔ για υποβάθμιση της δημόσιας Εκπαίδευσης με λιγότερα τμήματα, σχολεία και εκπαιδευτικούς, ξεδιπλώνεται κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερο.

Και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα με όσα ευτράπελα λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες και στον νομό Καβάλας, με τις αναχρονιστικές και αντιπαιδαγωγικές εισηγήσεις της Διευθύντριας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, που αποφάσισε (Φ.11.2/2563-20/06/2024) αιφνιδιαστικά και μονομερώς την υποβάθμιση σωρείας Δημοτικών Σχολείων του Νομού.

Συγκεκριμένα, το 7ο Δημοτικό Σχολείο (Παναγία), το 14ο Δημοτικό Σχολείο (Προφήτης Ηλίας), το 17ο Δημοτικό Σχολείο (Αγ. Παρασκευή) και το Δημοτικό Σχολείο Ποταμιάς Θάσου υποβαθμίζονται από 6θέσια σε 5θέσια, το Δημοτικό Σχολείο Φιλίππων από 6θέσιο σε 4θέσιο, το Δημοτικό Σχολείο Καλλιράχης από 4θέσιο σε 3θέσιο, το Δημοτικό Σχολείο Παναγίας Θάσου από 3θέσιο σε 2θέσιο, ενώ υποβαθμίζονται και πολλά Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Παγγαίου. Παράλληλα προτάχθηκε ως προτεραιότητα η απολύτως αντιπαιδαγωγική συγχώνευση της Α΄ και Β΄ τάξης των θιγόμενων Δημοτικών Σχολείων.

Η συγχώνευση τμημάτων και η συρρίκνωση των σχολικών μονάδων πρακτικά σημαίνει συνδιδασκαλία των μαθητών των Α΄ και Β΄ τάξεων των Δημοτικών Σχολείων και απώλεια θέσεων εργασίας των εκπαιδευτικών. Ουσιαστικά σημαίνει την υποβάθμιση του παιδαγωγικού και εκπαιδευτικού έργου, καθώς οι πιο μικροί μαθητές, ακριβώς στο ξεκίνημα της σχολικής τους ζωής, θα βρεθούν στριμωγμένοι σε πολυπληθή τμήματα και θα αντιμετωπίσουν σωρεία δυσμενέστατων συνθηκών και σε επίπεδο μάθησης αλλά και στο πεδίο της ομαλής ένταξής τους στο εκπαιδευτικό σύστημα. Βραχυπρόθεσμα, η συγχώνευση διαμορφώνει και τις συνθήκες για την κατάργηση, το κλείσιμο, Δημοτικών σχολείων και Νηπιαγωγείων στο εγγύτατο μέλλον.

Το σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας (και του νομού μας) εκτιμούμε ότι είναι αδιανόητο να προτάσσεται ως αιτία για τις συγχωνεύσεις. Πρόκειται για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική επιλογή της ΝΔ, που εφαρμόζοντας κατά γράμμα το σχέδιο Πισσαρίδη, προωθεί πολιτικές ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης απαξιώνοντας το δημόσιο σχολείο. Οι δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία παραμένουν στο 2,8% του ΑΕΠ, καταγράφοντας μάλιστα και μια μικρή πτώση (-0,1) από το περσινό ποσοστό (2,9%), όταν ο μέσος ευρωπαϊκός δείκτης στις δαπάνες αυτές κυμαίνεται στο 5,5%. Αυτό είναι το όραμα για την Παιδεία των Μητσοτάκη, Πιερρακάκη και των λοιπών «εκσυχρονιστών», που κατά τ’ άλλα μιλούν για «ανοιχτό αναβαθμισμένο σχολείο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Καβάλας καταγγέλλει απερίφραστα την πολιτική της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεσή του στις αποφάσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας για συγχώνευση τάξεων και κατάργηση σχολικών μονάδων και ζητά την άμεση ανάκλησή τους.

Διεκδικούμε σταθερά και απαρέγκλιτα την αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία, τη μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών ανά τμήμα και την επαρκή επάνδρωση και στελέχωση των σχολικών μονάδων με το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Καθήκον και υποχρέωση της κοινωνίας, των εκπαιδευτικών, καθώς και των Ενώσεων και Συλλόγων Γονέων είναι η υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου, με επίκεντρο πάντα τον μαθητή και την υπηρέτηση των μορφωτικών δικαιωμάτων του.