Ο Έβρος «ταξίδεψε» μέχρι την καρδιά της Αθήνας μέσα από τον φακό του Αντώνη Πασβάντη [φωτογραφίες]

Ο Καβαλιώτης φωτογράφος παρουσίασε στο Low Profile Whisky Bar, στο κέντρο της πόλης, το πρώτο του φωτογραφικό λεύκωμα

Το απόγευμα της Δευτέρας 10 Ιουνίου 2024 η νέα φωτογραφική συλλογή του Αντώνη Πασβάντη, με τίτλο «Έβρος. Η ζωή στις όχθες», παρουσιάστηκε στην Αθήνα, στο εμβληματικό Low Profile Whisky Βar που βρίσκεται στη Στοά επί της οδού Βουλής.

Το πρώτο βιβλίο του Καβαλιώτη φωτογράφου είναι μια συλλογή φωτογραφιών από τον ακριτικό νομό που αναδεικνύει όλες τις πτυχές της ζωής στην περιοχή από την καθημερινότητα των πανέβριων οικισμών, στο προσφυγικό και τη μουσουλμανική μειονότητα στον νομό.

Ο «Έβρος. Η ζωή στις όχθες» που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Ποταμός είναι η παρθενική προσπάθεια του Αντώνη Πασβάντη να καταγράψει συναισθήματα και εμπειρίες από τα δεκάδες ταξίδια που πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια στον Έβρο.

Ο Αντώνης Πασβάντης γεννήθηκε στην Καβάλα. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Brunel University of West London και Φωτογραφία στην Leica Akademie of Athens. Εργάστηκε σαν φωτορεπόρτερ και φωτοδημοσιογράφος για ελληνικά και ξένα έντυπα από το 2007 έως το 2013. Το 2015 κάλυψε την προσφυγική κρίση σε Μυτιλήνη και Ειδομένη και αυτές οι φωτογραφίες του εκτέθηκαν σε ομαδική έκθεση του Μουσείου Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης. Από το 2016 φωτογραφίζει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, κυρίως στην περιοχή του Έβρου.

Ακόμη, εικόνες του από τη συλλογή του βιβλίου έχουν ταξιδέψει σε διεθνή φεστιβάλ στην Ιταλία, Ρωσία και Ισραήλ. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως η φωτογραφική ιστορία του από την αλεβίτικη κοινότητα του Έβρου τον ανέδειξε σε νικητή του Athens Photo World 2023.

Για το βιβλίο μίλησαν οι φωτογράφοι Στράτος Καλαφάτης και Ένρι Τσανάι και ο δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών Αντώνης Τελόπουλος.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση