Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση της Στέγης του ΣΦΓΤ Καβάλας: Άλλη μια μάχη δόθηκε και ο αγώνας συνεχίζεται

Η ανακοίνωση της Επιτροπής μετά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων

Για άλλη μια μάχη που δόθηκε και με τον αγώνα να συνεχίζεται κάνει λόγο η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση της Στέγης του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, μετά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, καλώντας παράλληλα «όλους τους ευαίσθητους δημοκρατικούς συμπολίτες μας για να αντιμετωπίσουμε με κάθε νομικό μέσο κάθε αρνητική εξέλιξη σε όλη αυτήν την αγωνιστική μας διαδρομή».

Η ανακοίνωση της Επιτροπής

Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης 27 Ιουνίου 2024, τρία μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση της Στέγης (Β. Λιόγκας, Σ. Παναγόπουλος, Θ. Θεοδωρίδης) και ο πρόεδρος του δ.σ. του ΣΦΓΤ Δ. Σταγγίδης, παραβρεθήκαμε διαδικτυακά και δια ζώσης, στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων όπου συζητήθηκε η αίτησή μας, για το χαρακτηρισμό του κτηρίου της Στέγης ως διατηρητέου μνημείου.

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες της συνεδρίασης (έλλειψη ενημέρωσης) και την εμφανή επιδίωξη επίσπευσης διαδικασιών στο ίδιο όργανο που ενέκρινε τα σχέδια της Μητρόπολης, εμείς αναπτύξαμε με αποφασιστικότητα και παρρησία τα δίκαια και ακαταμάχητα επιχειρήματά μας, τονίσαμε τόσο τα αρχιτεκτονικά και αισθητικά στοιχεία του κτηρίου όσο και την βαριά ιστορία που κουβαλά επί 65 σχεδόν χρόνια ως φυσική έδρα του παλαιότερου πολιτιστικού φορέα της πόλης μας, του ΣΦΓΤ και επίσης το γεγονός ότι στο τοπικό κοινωνικό υποσυνείδητο έχει καταγραφεί ως ένα ισχυρό, γεμάτο συμβολισμούς, αστικό τοπόσημο, στοιχεία δηλαδή που συνηγορούν απολύτως και με βάση το σχετικό νόμο, να χαρακτηριστεί το κτήριο ως διατηρητέο.

Θα περιμένουμε την έκδοση της απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, ενημερώνουμε ωστόσο την τοπική κοινωνία ότι παρόμοια αίτηση χαρακτηρισμού έχουμε υποβάλει ήδη, τόσο στο υπουργείο Περιβάλλοντος όσο και στο τμήμα Μακεδονίας Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών, σημειώνοντας συγχρόνως ότι μέχρι να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις καμία απολύτως εργασία δεν μπορεί να γίνει στη Στέγη, ακόμη κι αν στο μεταξύ εκδοθεί η οικοδομική άδεια. Και φυσικά είμαστε πάντα σε εγρήγορση -και καλούμε γι’ αυτό και όλους τους ευαίσθητους δημοκρατικούς συμπολίτες μας- για να αντιμετωπίσουμε με κάθε νομικό μέσο κάθε αρνητική εξέλιξη σε όλη αυτήν την αγωνιστική μας διαδρομή.