Το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» μάς προσφέρει ένα μουσικό «Ταξίδι στα Βαλκάνια»

Το νέο έργο για συμφωνική ορχήστρα και μεικτή χορωδία με αφηγητή του Γιάννη Μπελώνη ξεκινά από την Ελλάδα, και μετά από περιπλάνηση σε όλα τα κράτη της Βαλκανικής επιστρέφει στην αφετηρία του

Ο επιτυχημένος θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» επανέρχεται στα μνημεία και χώρους της επικράτειας με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων συνδέοντας τα με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Κεντρικό θέμα των φετινών εκδηλώσεων είναι η σύγκρουση.

Στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στις 1 και 2 Ιουλίου παρουσιάζεται το νέο έργο «Ταξίδι στα Βαλκάνια» για συμφωνική ορχήστρα, μεικτή χορωδία και αφηγητή του Γιάννη Μπελώνη, που εστιάζει στη σύγκρουση που παρατηρήθηκε στο πολιτισμικό σκέλος της σχέσης των λαών της Βαλκανικής, όπου, ενώ ο σοβινισμός των εθνικών κρατών «επέβαλλε» την ενίσχυση της εθνικής ταυτότητας, οι συχνές προσμείξεις πληθυσμιακών ομάδων και οι αλλεπάλληλες αλλαγές συνόρων οδηγούσαν συχνά σε συγκερασμό των παραδόσεων και βαθιές αλληλεπιδράσεις. Έτσι, οι μουσικοί πολιτισμοί οι οποίοι αναπτύχθηκαν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τις έντονες διαφορές και ομοιομορφίες τους, δημιούργησαν ένα ενδιαφέρον και πολύχρωμο μουσικό ψηφιδωτό, το οποίο αναδιατυπώνεται με σύγχρονο ήχο, φωτίζοντας τις πολύπλοκες και συχνά αδιερεύνητες πτυχές της πολιτισμικής κίνησης της Βαλκανικής τους περασμένους αιώνες.

Η επεξεργασία των μουσικών όλων των λαών της Βαλκανικής έγινε με ενιαίο τρόπο για να δομηθεί μια παράσταση με τη συμμετοχή συμφωνικής ορχήστρας, μεικτής χορωδίας και αφηγητή. Ο τελευταίος, μέσω της ανάγνωσης των κειμένων του Χάρη Σαρρή, θα ρίξει φως στη συγκρουσιακή και αλληλένδετη πολιτισμική ταυτότητα των κρατών της περιοχής. Το μουσικό οδοιπορικό της παράστασης ξεκινά από την Ελλάδα, και μετά από περιπλάνηση σε όλα τα κράτη της Βαλκανικής –Βουλγαρία, Τουρκία, Αλβανία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Ρου-μανία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Κόσοβο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη– επιστρέφει στην αφετηρία του.

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το ΥΠΠΟ. Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο της εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο (6 Ευρώ κανονικό και 3 Ευρώ μειωμένο). Συνίσταται προκράτηση θέσης.