Μπορεί ο έρωτας να ερμηνευθεί, να αποτυπωθεί ή να διατηρηθεί με λέξεις; Μπορούν να δημοπρατηθούν τα συναισθήματα; Επιδέχεται αναμόρφωσης η αφηγηματική πεζογραφία χωρίς να αλλοιωθεί η εκφραστική δυναμική της; Σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει η θεατρική παράσταση «Φωτογραφίες» της Λητούς Τριανταφυλλίδου σε παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας η οποία παρουσιάστηκε για δύο μέρες στην Παλιά Μουσική (εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού).
Ένα δυναμικό καλλιτεχνικό δρώμενο με συνεχή ροή και με διαδραστική χροιά, το οποίο παράγει περισσότερα ερωτήματα από ό,τι απαντήσεις σε υπαρξιακά θέματα, υπηρετώντας έτσι άριστα τον παιδαγωγικό ρόλο του Θεάτρου, που έκανε «ποδαρικό» στο 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων.
Γράφει η Νατάσα Θεοδοσίου
Ιδιαίτερη η θεατρική έναρξη στο πλαίσιο του 67ου Φεστιβάλ Φιλίππων, με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας να παρουσιάζει το διήμερο 8 και 9 Ιουλίου 2024 στην Παλιά Μουσική, μια δική του παραγωγή, την παράσταση «Φωτογραφίες» της Λητούς Τριανταφυλλίδου, εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού.
Μια ανοιχτή προς το κοινό «δημοπρασία» αντικειμένων τόσο υλικών, όσο και… άυλων, με το κοινό να εκτιμά και να «αγοράζει» τα υπάρχοντα ενός νεαρού συγγραφέα, του Λάζαρου, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον ίδιο και μια ιστορία αγάπης να εκτυλίσσεται με τη μούσα του, τον πρώτο του έρωτα.
Η Λητώ Τριανταφυλλίδου υφαίνει με τη «βοήθεια» της Ηλέκτρας Φραγκιαδάκη και του Δημήτρη Πασσά, την ιστορία ενός χωρισμού, αξιοποιώντας στοιχεία από το πόνημα του Βασίλη Βασικού και με τεχνικούς πειραματισμούς (ρεαλισμός, υπερρεαλισμός, γραμμικότητα), με τους δύο ηθοποιούς να καθίστανται εξαιρετικά πρόθυμοι και ιδιαίτερα ανοιχτοί και σε κινησιολογικούς πειραματισμούς, με βασικό στόχο να φέρει στην επιφάνεια και να παρουσιάσει κυρίως τους κοινωνικούς και τους βαθύτερους ψυχικούς και υπαρξιακούς προβληματισμούς των ηρώων, όπως οι διαπροσωπικές σχέσεις, η επικοινωνία ενός ζευγαριού, ο χωρισμός και οι επιθυμίες των ατόμων.
Επί της ουσίας, μέσα από το κείμενο, καταβάλλεται μια συνειδητή και επαινετή προσπάθεια για ανανέωση στα εκφραστικά μέσα της αφηγηματικής πεζογραφίας πχ. ανάπτυξη παλιών και ταυτόχρονα διαχρονικών θεμάτων (ερωτικές, ψυχικές και σαρκικές σχέσεις ενός ζευγαριού) με νέο τρόπο, με νέα μορφή, πιο ρηξικέλευθη. Αναμόχλευση, επεξεργασία και αξιοποίηση με λεπτότητα, με τέχνη, με λυρική έξαρση, των αναμνήσεών του.
Άλλωστε, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και η καλλιτεχνική διεύθυνση, στοχεύουν γι’ ακόμη μια φορά στη διεύρυνση του κύκλου των «μυημένων» με την παραγωγή υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας παραστάσεων και στη διάχυση των πολιτιστικών δράσεων για την πόλη της Καβάλας.
Επόμενος σταθμός, μετά την πρεμιέρα στην Καβάλα, το KILOWATT FESTIVAL (Ιταλία), καθώς η συγκεκριμένη παράσταση συγχρηματοδοτείται από το European Festival Fund for Emerging Artists (EFFEA).
*Φωτογραφία: Λάσκαρης Τσούτσας