Η η «Ροσσινιάδα», το μουσικό παραμύθι σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Χλόης Μάντζαρη που εισάγει τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της όπερας, πέρασε από το θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε μικρούς, αλλά και μεγάλους θεατές.
Η Νατάσα Θεοδοσίου γράφει για αυτό το ξεχωριστό μουσικό παραμύθι, μια μεταφορά του «αθέατου» και θεατού κόσμου της όπερας στον παιδικό θεατή, φτιαγμένη από παιδική αθωότητα και… υπενθυμίσεις για τους μεγάλους, με πολλά χιουμοριστικά στοιχεία και κυρίως, τροφή για σκέψη.
Γράφει η Νατάσα Θεοδοσίου
Η «Ροσσινιάδα», ένα μουσικό παραμύθι σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Χλόης Μάντζαρη που εισάγει τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της όπερας, ολοκλήρωσε τον κύκλο των λυρικών «περασμάτων» από το θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου με τον πιο ευφάνταστο τρόπο, φέρνοντας παιδιά 4 έως 9 ετών και όχι μόνον σε επαφή με το έργο του Τζοακίνο Ροσσίνι, ενός από τους μεγαλύτερους συνθέτες όπερας.
Με χαρακτήρα προσαρμοσμένο για μικρούς θεατές, αποτέλεσε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και ξεχωριστές παραστάσεις για παιδιά που συνδυάζει τη μαγεία της όπερας με την αθωότητα και τη «ανόθευτη» φαντασία του παιδικού κόσμου. Αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι αυτή η εκδοχή της «Ροσσινιάδας», σε διασκευή για παιδιά, δεν απευθυνόταν μόνο στα μικρά παιδιά, αλλά κατάφερε να κρατήσει το ενδιαφέρον και των μεγαλύτερων θεατών, προσφέροντας μία διασκεδαστική και διδακτική εμπειρία.
Η μουσική του Ροσσίνι, με την χαρακτηριστική ζωντάνια και τη ροή της, εντυπώθηκε ηχητικά και οπτικά στους μικρούς θεατές. Η συνύπαρξη της κλασικής μουσικής με τα πιο «παιχνιδιάρικα» και θεατρικά στοιχεία της όπερας δημιούργησε μία δυναμική και συναισθηματική ατμόσφαιρα. Οι μελωδίες ευχάριστες και εύκολα αναγνωρίσιμες, προσέφεραν μια αίσθηση ευτυχίας και παιδικής αθωότητας, διατηρώντας την αυθεντικότητα του συνθέτη.
Η σκηνοθεσία και η σκηνική παρουσία ήταν ιδιαίτερα πρωτότυπες, προσαρμοσμένες στο παιδικό κοινό με τρόπο που κρατούσε το ενδιαφέρον τους. Η σκηνή γέμισε με χρώματα, εντυπωσιακά κοστούμια εποχής, σκηνικά και διάφορα οπτικά ερεθίσματα που ενίσχυαν την αίσθηση της περιπέτειας και της φαντασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.
Η μεταφορά του «αθέατου» και θεατού κόσμου της όπερας στον παιδικό θεατή γίνεται με έξυπνο και διασκεδαστικό τρόπο, χωρίς να χάνεται η ουσία του έργου, προσφέροντας τόσο χιουμοριστικά στοιχεία όσο και τροφή για σκέψη, μέσα από την έντονη διάδραση.
Στο ίδιο πλαίσιο η εκτέλεση των τραγουδιών ήταν εξαιρετική, με τη χρήση των φωνητικών δυνατοτήτων των νεαρών τραγουδιστών που ενσαρκώνουν τους ρόλους με μία μοναδική φρεσκάδα και ενέργεια. Οι ηθοποιοί και λυρικοί τραγουδιστές: Μαρία Κατριβέση, Σπύρος Παπαδάτος, Βιβή Συκιώτη και ο ηθοποιός/περφόρμερ/ακροβάτης Γιάννης Σμέρος, με την ενεργό θεατρική συμμετοχή της μαέστρου και πιανίστα Βικτωρίας Φιοράλμπα Κιαζίμη, κατάφεραν να ενσαρκώσουν τους χαρακτήρες με χιούμορ και δυναμισμό, ενώ η κινησιολογία και τα στοιχεία που αποδόθηκαν δημιούργησαν μία πολύ ενδιαφέρουσα δυναμική στη σκηνή.
Η όπερα, αν και προσαρμοσμένη για παιδιά, καταφέρνει να φέρει στο προσκήνιο σημαντικά θέματα όπως η φιλία, η συνεργασία, η αφοσίωση και η αξία της επιμονής. Η παιδική αθωότητα αναδεικνύεται μέσα από τις περιπέτειες των χαρακτήρων, ενώ το μήνυμα της πίστης στις δυνάμεις του εαυτού και της αξίας της ομάδας διαχέεται σε όλη την παράσταση.
Συνολικά, η «Ροσσινιάδα» αποτέλεσε το όχημα για τη μεταφορά ιδιαίτερων διδακτικών μηνυμάτων, η οποία συνδυάζει την κλασική μουσική του Ροσσίνι με την απλότητα και τη μαγεία του παιδικού κόσμου. Είναι μία παραγωγή που όχι μόνο εντυπωσιάζει τα μικρά παιδιά, αλλά και υπενθυμίζει στους ενήλικες τη σημασία της παιδικής φαντασίας και της τέχνης, με τον πιο εύληπτο, απλό και δημιουργικό τρόπο.