7ο Γυμνάσιο Καβάλας: Στην Αυστρία για την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης

Δέκα μαθητές και τρεις εκπαιδευτικοί του σχολείου βρέθηκαν στο Mittelschule Kohfidisch Burgenland στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus

Την εβδομάδα 31 Μαρτίου με 04 Απριλίου 2025, δέκα μαθητές και μαθήτριες και τρεις εκπαιδευτικοί του 7ου Γυμνασίου Καβάλας μετέβησαν στην Αυστρία για να συμμετέχουν σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο «Καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και συμβολή στη δημιουργία ενεργών πολιτών».

Οι μαθητές του σχολείου φιλοξενήθηκαν σε σπίτια παιδιών της χώρας υποδοχής, αφού είχε προηγηθεί επίσκεψη του σχολείου Mittelschule Kohfidisch Burgenland τον περασμένο Νοέμβριο στην Καβάλα και είχαν φιλοξενηθεί αντίστοιχα και εδώ δέκα παιδιά και τρεις συνοδοί καθηγητές.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε αρχικά επίσκεψη και ξενάγηση στο σχολείο της χώρας υποδοχής και παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας του. Εκεί έλαβαν χώρα ποικίλες δράσεις, βιωματικές και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Στην εκδήλωση υποδοχής, στην οποία  παραβρέθηκε ο δήμαρχος της περιοχής, τα  παιδιά έμαθαν να χορεύουν βαλς. Συνέχισαν σε σχολική αίθουσα όπου ανακάλυψαν μέσα από διαδραστικό παιχνίδι τί είναι το οικολογικό αποτύπωμα. Έπειτα  παρακολούθησαν μια παρουσίαση με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων και τη συμβολή της στη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο υπεύθυνος του αντίστοιχου  τοπικού οργανισμού  ενημέρωσε τα παιδιά για τις σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Ο ίδιος είναι επικεφαλής μιας ερευνητικής ομάδας που έχει σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη  προηγμένης τεχνολογίας με παγκόσμιο αντίκτυπο κι έτσι οι ομάδες γνώρισαν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα αυτόν, όπως για παράδειγμα την χρήση των σκουπιδιών για την παραγωγή θερμικής ενέργειας.

Με περιηγήσεις και κυνήγι θησαυρού οι μαθητές γνώρισαν τον οικισμό, τα δάση και τα αξιοθέατα του Kohfidisch.

Στο πλαίσιο του μαθήματος οικιακής οικονομίας οι ομάδες παιδιών και εκπαιδευτικών συμμετείχαν στην παρασκευή τοπικών εδεσμάτων στην πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα του σχολικού συγκροτήματος.

Η επόμενη επίσκεψη έγινε στο Friedensburg Schlaining (κάστρο,) που λειτουργεί ως πανεπιστημιακό, μορφωτικό Ίδρυμα για την Ειρήνη και την Επίλυση κρίσεων, διακεκριμένο από τον ΟΗΕ για τη συνεισφορά του στην παγκόσμια ειρήνη. Εκεί τα παιδιά, αφού ξεναγήθηκαν στο κάστρο και διδάχτηκαν έναν μεσαιωνικό χορό, μυήθηκαν με βιωματικό εργαστήριο σε τεχνικές για την επίτευξη της ειρηνικής συνύπαρξης.

Την τελευταία ημέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Βιέννη, μαζί με τους οικοδεσπότες. Ξεναγήθηκαν στην πόλη, μεταξύ άλλων στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου, την Όπερα, τα θερινά ανάκτορα της Σίσσυ κ.α.

Τα οφέλη αυτού τα ταξιδιού ήταν πολλά. Ο τρόπος ζωής, η νοοτροπία, το εκπαιδευτικό σύστημα, οι υποδομές του αστικού περιβάλλοντος με ταυτόχρονη φροντίδα του φυσικού, έδωσαν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς την εμπειρία, την έμπνευση και την ώθηση να συμβάλλουν στην προσπάθεια για πρόοδο και εξέλιξη και στην υιοθέτηση καλών πρακτικών και στη δική τους πόλη και χώρα.