Χαράλαμπος Χρυσανίδης: Τέλος δεν έχει ο Γολγοθάς για τον Δήμο Καβάλας…

Ανακοίνωση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Έργο Τώρα» για τα έργα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα τόσο των δημοτών όσο και των επισκεπτών

Για δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα που φρενάρουν την ανάπτυξη του Δήμου Καβάλας κάνει λόγο ο Χαράλαμπος Χρυσανίδης. Με ανακοίνωση του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Έργο Τώρα» τονίζει ότι αυτά δυσκολεύουν την καθημερινότητα τόσο των δημοτών όσο και των επισκεπτών και επισημαίνει ότι ο Γολγοθάς δεν έχει τέλος για την πόλη.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Μετά την Ανάσταση του Θεανθρώπου και τις ευχές μας για υγεία και προκοπή σε όλους τους συνδημότες μας, οφείλουμε ως δημοτική παράταξη, να τους ενημερώσουμε για ορισμένα από τα μεγάλα προβλήματα που φρενάρουν την ανάπτυξη του δήμου μας και δυσκολεύουν την καθημερινότητα όλων των πολιτών, δημοτών και επισκεπτών.

1. Αναξιοποίητα δημοτικά ακίνητα

Πολλά δημοτικά ακίνητα ρημάζουν εδώ και χρόνια, εγκαταλελειμμένα στο έλεος των καιρικών συνθηκών και των βανδαλισμών. Το παλιό νοσοκομείο, ο Διόνυσος, οι καπναποθήκες, το Παλιό Ωδείο, το ακίνητο δωρεάς Μούτουλα πίσω από το δημαρχείο, το ακίνητο δωρεάς Αστεριάδη στο Φάληρο, το μέγαρο Wix (που στέγαζε τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου) το 10ο Δημοτικό Σχολείο (παλιό παρθεναγωγείο) και τόσα άλλα.

Ας αναλογιστεί ο καθένας μας πόσα προβλήματα στέγασης θα είχαν λυθεί και πόσα έσοδα θα μπορούσε να αποκομίσει ο Δήμος Καβάλας αν τα είχε αξιοποιήσει ανάλογα, αντί για τις αμέτρητες υποσχέσεις και τα πολλά «θα» που ακούμε συνέχεια χωρίς αντίκρισμα.

Είναι όμως «ενθαρρυντικό» τις τελευταίες ημέρες, το ενδιαφέρον του κ. Κωστή Σιμιτσή (πρώην δήμαρχου Καβάλας, πρώην αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και νυν πρόεδρου του Αναπτυξιακού Οργανισμού Καβάλας) που καταγγέλλει την «αθλιότητα», όπως την χαρακτηρίζει, για την κατάρρευση δημοσίων κτιρίων ιδιοκτησίας του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ όπως για παράδειγμα το παλιό δικαστικό μέγαρο στις Καμάρες.

Θέλω να πιστεύω, ότι από σήμερα θα δει με το ίδιο ενδιαφέρον και τα παραπάνω δημοτικά κτίρια, η κατάρρευση των οποίων σε πολλά από αυτά άρχισε όταν ο ίδιος ήταν ακόμα δήμαρχος.

Έχει ενδιαφέρον  όχι μόνο η κριτική για τους άλλους, αλλά και η αυτοκριτική, γι’ αυτούς που ευθύνονται για την «αθλιότητα» των παραπάνω δημοτικών κτιρίων, χωρίς τις γνωστές δικαιολογίες για μελέτες κ.λ.π. για τις οποίες ευθύνονται οι ίδιοι.

2.Χερσαία ζώνη λιμένα Καβάλας – Μεταφορά τελωνείου

Με τον Ν. 5193/2025  άρθρο 238, παραχωρήθηκε πρόσφατα από το Ελληνικό Δημόσιο στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, έκταση 98 στρεμμάτων από την χερσαία ζώνη του λιμένος Ηρακλείου για την χρήση, διαχείριση και εκμετάλλευση, χωρίς αντάλλαγμα.

Το γεγονός αυτό πρέπει να αφυπνίσει ΑΜΕΣΑ τη διοίκηση Μουριάδη ώστε να διεκδικήσει από το Ελληνικό Δημόσιο την χερσαία ζώνη του λιμένα Καβάλας, που είναι σήμερα «κράτος εν κράτει». Έτσι, επιτέλους, θα μπορέσει ο δήμος να σχεδιάσει και να αξιοποιήσει ως ενιαίο σύνολο, το παραθαλάσσιο μέτωπο της πόλης.

Μπορεί αυτό να συνδυαστεί και με την μεταφορά του τελωνείου στο νέο εμπορικό λιμάνι, σε τμήμα ιδιοκτησίας του Δήμου Καβάλας (Εσκί Καπού) που θα παραχωρηθεί στο δημόσιο για το σκοπό αυτό. Με τις νέες σύγχρονες και λειτουργικές εγκαταστάσεις του νέου τελωνείου, τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια (λειτουργικά, οικονομικά, τουριστικά, κυκλοφοριακά, αναπτυξιακά κ.α.).

Στην προσπάθεια αυτή, εκτός από τον Δήμο Καβάλας (διοίκηση και αντιπολίτευση μαζί) επιβάλλεται η συνεργασία του Δήμου, με την Περιφέρεια ΑΜΘ και τους τέσσερεις κυβερνητικούς βουλευτές, προκειμένου να έχουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ένα θετικό αποτέλεσμα πολλαπλώς ωφέλιμο για εμάς και τα παιδιά μας.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και η Καβάλα…»