Αποθήκευση CO₂ στον Πρίνο: Θετικές γνώμες από το σύνολο των φορέων στη διαβούλευση

Το θέμα δεν αναμένεται να τεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά να εξεταστεί από την Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας

Θετικές γνωμοδοτήσεις έχει αποσπάσει από το σύνολο των τεχνοκρατικών γνωμοδοτικών φορέων η Mελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την 1η φάση της επένδυσης στην αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) στον Πρίνο, έργο που αναπτύσσει η EnEarth, θυγατρική της εταιρίας που διαχειρίζεται από το 2008 τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων του Πρίνου.

Όπως προκύπτει από τις γνωμοδοτήσεις που έχουν αναρτηθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς, θετικές ή θετικές υπό προϋποθέσεις γνώμες σε τοπικό επίπεδο έχουν εκφρασθεί από τη Διεύθυνση Υδάτων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του KAVALA POST, θετική υπό προϋποθέσεις είναι και η εισήγηση από την Περιφερειακή Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος (ΠΕΧΩΠ) ΠΕ Καβάλας, η οποία ήταν και η τελευταία που εκκρεμούσε σε τοπικό επίπεδο ώστε το θέμα να φτάσει στην αρμόδια Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σε κεντρικό επίπεδο, θετικές ή θετικές υπό προϋποθέσεις γνώμες έχουν διατυπωθεί από το σύνολο των πέντε εμπλεκόμενων Διευθύνσεων και Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού (μεταξύ των οποίων και η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων), τη Διεύθυνση Γ2-ΓΕΕΘΑ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τη Διεύθυνση Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, τη Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος & Βιοποικιλότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, καθώς και από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, τον Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής που έχει υπό την αρμοδιότητά του τις περιοχές Natura.

Το θέμα δεν αναμένεται να τεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά να εξεταστεί από την Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας, η οποία έχει απαντήσει αρνητικά σε σχετικό αίτημα της παράταξης Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία. Στην απάντηση αναγνωρίζεται, μεν, η σπουδαιότητα του θέματος, ωστόσο τονίζεται η μεγάλη σημασία που αποδίδεται στο ρόλο και τη λειτουργία των Επιτροπών, στις οποίες, άλλωστε, εκπροσωπείται αναλογικά η πλειονότητα των παρατάξεων που έχουν αναδειχθεί και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι θετική άποψη για την επένδυση διατύπωσε πρόσφατα ομόφωνα η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Μακεδονίας [διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ πατώντας εδώ], έπειτα από σχετική εισήγηση της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας, Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας, θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό έργο με σημαντική γεωπολιτική σημασία για τη Βόρεια Ελλάδα με θετική επίδραση στη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας. Αντίθετα, αρνητικά έχει εκφραστεί με ψήφισμά του ο Δήμος Θάσου, θεωρώντας ότι το έργο δεν συνάδει με την τουριστική φυσιογνωμία της περιοχής.

Θετικά για την επένδυση στον Πρίνο έχουν εκφρασθεί τόσο ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος.